Integrovaná střední škola v Moravské Třebové provozuje restauraci v centru Fabrika ve Svitavách. Recepty, které dnes přinášíme, můžete ochutnat právě tady. Hotovou delikatesu chystají žáci na pátek 8. listopadu, kdy se bude podávat mimo jiné Svatomartinská husička. V menu nebude chybět drůbeží paštika s brusinkami, husí stehno s variací knedlíků a zelí a jako dezert svatomartinský rohlíček.

Za kvalitní přípravu žáků gastronomických oborů hotelnictví a kuchař-číšník obdržela moravskotřebovská škola od Asociace kuchařů a cukrářů České republiky Certifikát kvality výuky.

PODZIMNÍ MENU

Dýňová polévka (5 porcí)

600 g dýně, 300 g brambor, 160 g mrkve, 130 g cibule, 200 g smetany, 70 g oleje, 100 g dýňových semínek, sůl, pepř, zázvor, muškátový květ, kari, voda.

Dýni upečeme. Na tuku zpěníme cibuli, přidáme brambory a mrkev nakrájenou na kousky, koření, sůl, vodu a uvaříme. Společně s dýní rozmixujeme, zjemníme smetanou, dochutíme a podáváme s opraženými dýňovými semínky.

Kuřecí roláda (5 porcí)

1200 g kuřete, 300 g vepřové plece, 1 vejce, 100 g smetany, 200 g baby karotky, sůl, pepř.

Kuře vykostíme. Plec umeleme na jemno, přidáme vejce, smetanu, sůl, pepř. Plát z kuřete osolíme, opepříme a naneseme fáš z mletého masa, poklademe baby karotkou, zabalíme a pečeme v troubě na 160 stupňů zhruba 1 hodinu 20 minut.

Šťouchané brambory (5 porcí)

1 kilogram brambor, sůl, kmín, 60 g cibule, tuk

Oloupané brambory uvaříme se solí a kmínem, na tuku osmažíme cibulku dozlatova. Uvařené brambory rozmačkáme, přidáme cibulku a promícháme.

Domácí tatarská omáčka

200 g majonézy, 60 g kyselých okurek, 60 g cibule, 5 cl bílého vína, sůl, pepř, 20 g plnotučné hořčice.

Do majonézy vmícháme jemně nastrouhané okurky, na jemno nakrájenou cibulku, bílé víno, hořčici, sůl, pepř.