„Mám písemné vyjádření od stavební firmy, že se podzemní chodby staly staveništěm. Napojili tam trubky odpadů. Neumím si tak představit další provoz chodeb jako prohlídkové trasy. Pro letošní rok je osud chodeb nejistý,“ říká Jana Sehnalová, kastelánka zámku v Litomyšli. Tvrdí, že o zásahu do podzemí předem nevěděla. „Mrzí mě, že si tak unikátní chodby sami ničíme,“ podotýká kastelánka.

Podle radnice ale práce v podzemí jsou v souladu s projektem. „Všechno je zanesené v projektové dokumentaci, kterou schvaloval i Národní památkový ústav. Využíváme místo, kde už potrubí je,“ vysvětluje starosta Litomyšle Michal Kortyš. Podle něho není situace tak tragická. „Musíme se na zámku sejít, záležitost projednat a nahlédnout do projektu. V podstatě jde o několik metrů na konci chodeb v části pod pivovarem. Tam se lidé nedostanou, ale to není tak zlé. Je i v našem zájmu, aby byly chodby otevřené,“ dodává Michal Kortyš. Kastelánka Jana Sehnalová již řeší potíže s vedením Národního památkového ústavu.

Podzemí zámku v Litomyšli, kde se nachází asi půl kilometru chodeb, se otevřelo pro veřejnost na jaře v roce 2010. Podle speleologů jde o unikátní podzemní systém. Společnost Czechtourism vyhlásila vloni tuto trasu jako top ve východních Čechách.