V letošním roce se vydařil společný projekt mezi městem Svitavy a Strzelin. V červnu přijeli studenti ze Strzelina na třídenní výtvarný workshop do Svitav. Seznámili se s městem a jeho okolím.

„Velkou část svého pobytu strávili se svitavskými studenty v muzejních dílnách, kde malovali obrazy inspirované svitavskými pověstmi, které jim svým neodolatelným způsobem podal historik Radoslav Fikejz,“ uvedla mluvčí Svitav Kateřina Kotasová. V září se naopak zúčastnili vybraní žáci svitavských škol fotografického workshopu v polském městě.

Nejvíce viditelným výstupem projektu je vytvoření obrazné historické cesty oběma městy v podchodu u Alberta ve Svitavách. Ošklivý prostor, který propojuje svitavské náměstí se západní částí města, byl v květnu opraven. Došlo na obklady stěn i nové osvětlení.

V podchodu jsou nyní nově umístěny obrazy malované svitavským malířem Pavlem Fialou. „Při průchodu se lidé seznámí nejen s nedůležitějšími mezníky dějin Svitav a Strzelin, ale budou také moci pohlédnout do očí významným osobnostem, které se zasloužily o rozvoj města, ale i naší republiky,“ dodala Kotasová. Chybět nebudou portréty Bruna ze Schauenburgu, V. O. Ottendorfera, Oskara Schindlera nebo T. G. Masaryka a J. A. Komenského.

Obrazy jsou zatím zakryté. Slavnostní odhalení podchodu, který ponese název Porta Historica, se uskuteční v sobotu 16. října v 15 hodin a zúčastní se ho také delegacez polské gminy Strzelin.