Ve středu sice bude vát čerstvý vítr, který částice prachu rozfouká, zhoršení rozptylových podmínek by však nastat nemělo.

Po třech dnech byl dnes v poledne také znovu otevřen český vzdušný prostor, provoz byl obnoven i na všech mezinárodních letištích. Letiště byla uzavřena kvůli prachu, který chrlí islandská sopka pod ledovcem Eyjafjallajökull na velkou část evropského nebe.

Prach se propadá velmi pomalu

"Je předpoklad, že nedojde k žádnému většímu vzestupu koncentrací toho sopečného prachu, a i teď o víkendu, kdy vlastně ten oblak šel přes střední Evropu, tak téměř nedošlo ke vzestupu koncentrací prachu," uvedl meteorolog. Prach se prý totiž pohybuje ve výšce několik kilometrů nad zemí. Navíc je velmi jemný, a tak se do nižších vrstev propadá velmi pomalu.

Vzduch se navíc pročistí deštěm, první přeháňky budou v pondělí na východě území. Během úterý pak bude pršet na většině republiky, odpoledne se mohou vyskytnout i bouřky. Ve středu se navíc k dešti přidá čerstvý vítr o rychlosti do osmi metrů za sekundu. "Ten prach bude transportován pryč," uvedl meteorolog s tím, že rozptylové podmínky by měly zůstat dobré.

Mazlavý prach? Prý nebude…

Podle odborníků by se tak neměla opakovat situace z března 2007, kdy kvůli prachové bouři nad Ukrajinou padal i v Česku blátivý déšť, který za sebou zanechával šedý mazlavý prach.

POČASÍ

Předpověď na pondělí:
Polojasno až skoro jasno, v poledních a odpoledních hodinách až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejnižší teploty 6 až 2 st.C. Nejvyšší teploty 14 až 18 st.C, v 1000 m na horách kolem 10 st.C. Zpočátku slabý, postupně mírný severozápadní až severní vítr 3 až 7 m/s

Předpověď na úterý: Polojasno až oblačno, během dne přechodně až zataženo a na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 5 až 1 st.C, nejvyšší denní teploty 13 až 17 st.C. Slabý proměnlivý vítr 2 až 4 m/s se bude během dne měnit na mírný západní 3 až 6 m/s.

Předpověď na středu: Oblačno až polojasno. Místy přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 6 až 2 st.C, nejvyšší denní 11 až 15 st.C. Mírný severozápadní vítr 3 až 6 m/s.