Objevila se na jídelníčku leckdy také u těch, kteří se celý rok snaží stravovat racionálně. Potvrdily to zkušenosti učitelů odborného výcviku moravskotřebovské integrované školy. V její pobočce ve Svitavách se po husí pečínce minulý týden jen zaprášilo. Žáci druhého ročníku navíc museli připravit pod vedením učitelek “nášup“. „Hosté pokrm chválili. Říkali, že je to fakt dobré,“ řekla studentka Kamila Choceňská. Pečenou husu připravili mladí kuchaři podle klasického receptu, jen s kmínem a solí. Stehno podávali se dvěma druhy zelí, červeným a kysaným bílým a třemi druhy knedlíků. Hosté tak ochutnali bramborový, houskový a špekový. Jako dezert nechyběly ani svatomartinské rohlíčky plněné vlašskými ořechy. Husa na jídelním lístku byla podle Kamily Choceňské pro strávníky překvapením. „Kuře bývá mnohem častěji,“ řekla dívka.

O speciální kulinářské akce bývá mezi lidmi poměrně velký zájem. „ Je to větší fofr, ale zase nám doba rychle uteče. Přichází totiž více lidí,“ řekla studentka Kristýna Korábová. Speciální svatomartinské menu nabízeli ve Svitavách nejen studenti, ale také mnozí restauratéři.