Loňský odchyt nutrií vzbudil mezi některými lidmi velké emoce. Část obyvatelstva nemohla pochopit, proč musí chlupatí obyvatelé břehu Loučné pryč. Před „chytači" se však na podzim dokázalo několik hlodavců ukrýt a rozmnožit se. U mostu poblíž supermarketu Albert se to jimi nyní hemží stejně jako před několika měsíci. Místní odhadují počet nutrií v této lokalitě na zhruba dvacet. Návrat oblíbené atrakce však přidělává vrásky úředníkům.

Ti musí opět řešit, co s nutriemi udělat. Obávají se totiž toho, že zvířata poškodí kořeny stromů u řeky, a ty by pak mohly začít padat. To byl hlavní důvod, který vedl radnici k zásahu na sklonku minulého roku. „Odchytili jsme jich tolik, kolik se nám podařilo. Budeme se o nich bavit na pracovní skupině pro životní prostředí," řekl k problematice nutrií Pavel Jiráň 
z odboru místního a silničního hospodářství.

Oživení místa?

Jedním z lidí, kterým udělal návrat hlodavců na břeh radost, je pan Brďičko. „Myslím si, že by tady měly nutrie zůstat. Je to takové oživení místa, hlavně pro děti," říká litomyšlský občan, který zvířata chodí občas krmit. Na městském úřadu se však obávají, že by na břehu Loučné mohlo být za chvíli až příliš živo. Nutrie totiž mají podle podkladů, které předložili veřejnosti před odchytem, ročně dva až tři vrhy. V každém z nich může být až jedenáct mláďat.

Nekontrolovatelné množení není jediným důvodem, proč by mohlo opět dojít k dalšímu odchytu. Hloubením nor tato zvířata můžou narušit kořeny stromů, které rostou v okolí řeky. Spásáním rostlin také ohrožují vegetaci na břehu. „Ano, to je jedním z důvodů. Nikdo neví, co se děje v kořenovém systému," potvrdila Jana Foltová z odboru místního a silničního hospodářství. Polapená zvířata podle ní skončila na ekofarmě. „Poslali nám fotky, myslím si, že jsou v dobrých rukou," dodala Jana Foltlová.

Pokud by v budoucnosti došlo k odchytu současné populace nutrií, tak by hlodavci patrně skončili u místních chovatelů. Úředníci zároveň varují obyvatele, že samci nutrií byli vloni při odchytu agresivní a je třeba si při kontaktu dávat pozor. „My se jich nebojíme. Jsou ochočení a na lidi si očividně zvykli. Pro mrkev a rohlíky si chodí až k nám. Alespoň, že ty minulé nenechali utratit," myslí si naopak Petra Svobodová, která zvířata chodí ke břehu Loučné pravidelně krmit se svými dětmi.