Mít krytý bazén je dnes téměř povinnou výbavou každého většího města. Pro městské rozpočty znamená investice do nového nebo rekonstruovaného bazénu mimořádnou finanční zátěž v řádu desítek až stovek milionů několik desetiletí dopředu. Stavbou bazénu to však nekončí. Samotný provoz, a to v i případě, že se bazén těší mimořádnému zájmu veřejnosti, na roční náklady nestačí.

Z pěti měst na Svitavsku nemá plavecký bazén pouze Jevíčko. V ostatních městech bazény jsou, ale ne všude odpovídají požadavkům, které na nabízené služby klade veřejnost. Náročnému standardu odpovídá zrenovovaný bazén v Litomyšli a po etapách rekonstruovaný bazén v Poličce, který v letošním roce láká návštěvníky na novou atrakci.

Příští týden se otevírá pro veřejnost třiasedmdesát metrů dlouhý tobogán s vizuálními světelnými efekty. Poprvé se lidé tobogánem svezou při dni otevřených dveří ve čtvrtek odpoledne. „Díky novému vybavení očekáváme vyšší návštěvnost bazénu,“ přiblížila tisková mluvčí Naděžda Šauerová. Za první čtvrtletí loňského roku navštívilo bazén 3844 plavců. Letos je to už 5621 lidí.

„Naše očekávání v počtu návštěvníků jsou naplněna, navýšení je o třicet dva procent oproti loňskému roku. Navíc je tato návštěvnost zatím vyšší díky nové vířivce bez zprovoznění tobogánu, ten by měl atraktivitu poličského bazénu ještě zvýšit,“ neskrývá radost starosta Jaroslav Martinů. „Čísla dokazují, že investice města mířily dobře,“ dodává starosta.

Skutečnost, že samotné plavání návštěvníkům bazénů nestačí, si uvědomují rovněž v sousedních Svitavách nebo Moravské Třebové. Obyvatelé obou měst se ale rozšíření o atrakce a návštěvníky žádané služby hned tak nedočkají.

Svitavská radnice plánovala zahájit téměř dvěstěmilionovou rekonstrukci bazénu letos, nakonec se však náročná investice odkládá přinejmenším o rok. Vysoutěžená cena je totiž vyšší, než finanční limit, který pro rekonstrukci odsouhlasilo zastupitelstvo.

Opravu bazénu připravuje i moravskotřebovská radnice. Z plánů na nový nebo alespoň o wellnes doplněný školní bazén, který by se více otevřel veřejnosti, však sešlo. Starý sedmnácti metrový bazén, který musel být loni na podzim kvůli hrozbě zřícení stropu uzavřen, přijde na 31 milionů. Využívat jej bude opět jen škola.