Odborníci

V prvním ročníku nového oboru je dvacet devět žáků. Ředitel učiliště Leoš Říha věří, že ze školy odejdou jako kvalifikovaní odborníci, kteří najdou uplatnění na trhu práce. Zhruba čtyřicet procent výuky, která je v následujících čtyřech letech čeká, je zaměřená na údržbu, seřizování a programování plastikářských strojů. „Absolventi budou mít maturitu. Technická univerzita v Liberci a univerzita ve Zlíně, které se problematikou zpracování plastů zabývají, na ně čekají. Tam mohou své znalosti dále prohlubovat na vyšší úrovni," sdělil ředitel školy. Ve škole také plánují, že by nabídky studia rozšířili. „Počítáme, že v případě zájmu bychom spustili tříletý učební obor i rekvalifikační kurzy," informoval Leoš Říha.

Pro mladé je tento ojedinělý obor atraktivní. „Když jsme měli na základní škole chemii, tak mě plasty a podobné materiály zajímaly," uvedl student Lukáš Nosek. Zaujalo ho i to, že patří mezi průkopníky oboru v České republice, kteří jej mohou studovat. Stroje ho ale nepřekvapily. „Takhle jsem si je představoval. Ovládání mi zatím připadá složité, ale myslím si, že se to časem poddá," přiznal prvák. Pozitivní změnu zaznamenal i jeho spolužák. „Zatím toho ještě nemáme moc za sebou. Uvidíme, jak to bude vypadat v dalších letech. Baví mě technologické předměty i praxe," řekl Marek Šiler.

Záruka práce

Budoucí plastikáři už mají dopředu zajištěnou práci. „Pokud chceme, aby byli zaměstnanci technicky zdatní, potřebují alespoň tři až čtyři roky na to, aby se zaškolili a získali vědomosti," uvedl Pavel Kaše, ředitel moravskotřebovské firmy, která vyrábí plastové komponenty pro automobilový průmysl. Studentům dávají stipendium. „Ve třetím, čtvrtém ročníku si potom vybereme žáky, kteří budou mít zájem u nás pracovat. Ty podpoříme vyšší částkou, která bude vázaná na to, že u nás nastoupí," poznamenal Pavel Kaše. Z toho, že by pak měli přetlak zaměstnanců, obavy nemá. „Nároky na naše pracovníky neustále stoupají. Automatizace i složitost strojů se stále zvyšuje, nemáme tedy obavu, že bychom je neměli kde zaměstnat," vysvětlil ředitel firmy.

Všichni tedy očekávají, že se absolventi nebudou hlásit mezi nezaměstnané. „Na rozdíl od jiných učebních oborů si slibujeme, že získají zaměstnání lépe. Tato kvalifikace tady chybí. Ve Svitavách i v okolí je spousta firem, které se touto výrobou zabývají," konstatoval Jan Tesař, ředitel svitavského úřadu práce. V plastikářském oboru je silná konkurence a zaměstnavatelé upřednostňují kvalifikované uchazeče.

(kk, ap)