Neexistuje nic lepšího, než pravé domácí pivo. To uslyšíte z úst každého Litomyšlana. Tamní lidé si komfort městského pivovaru rádi zvykají už rok. A s nimi je tu provázejí i příjemné pivní slavnosti okořeněné řadou soutěží a různých her.
V těch se vyloženě vyžíval Pavel „Prcek" Bednář. V pár vteřinách dokázal ovládnout soutěž v pití tupláku na čas i sání lahvové piva metrovým brčkem. Nikdo mu nestačil a litomyšlský patriot neměl konkurenci.

„Ze začátku jsem se trápil," tvrdil Bednář. Neberte to doslova. Trápil se zhruba čtyři vteřiny, než do sebe hltem zkušeného pivaře naklopil bez problémů tuplák. „Oproti loňskému času to bylo o vteřinu horší. Dělá to i velké vedro. Trvalo to, než jsem takzvaně rozpolykal. Ani nevím, co jsem pil, ale moc doufám, že to byl litomyšlský Bedřich," upozornil muž, jenž jinak miluje regionální piva z okresu a hodně jim fandí.

To Roman Valenta postupoval mnohem obezřetněji a pěnu chmele spíš pozvolna vychutnával. „Kromě jediného jsem ochutnal piva od všech pivovarů, které se tu ukázaly. Vedle Bedřichovy jedenáctky, která je fakt dobrá, mi zachutnal i Ferdinand. Rád zkusím jakékoliv pivo, které je dobré," míní Roman Valenta z Ostřetína. Pivní slavnosti podle něj do Litomyšle patří patří a má je rád.

„Je tu zábava, skvělá piva a bezvadné jídlo. Ale všechno konzumuji tentokrát raději ve stínu," dodal. Lidé si tu navíc mohli pochutnat i na výborném jídle, děti se mohly vyřádit u basketbalových košů a dospělí také při výborné muzice. Jen výčepní během dne trochu strádali. Za všechno mohlo úmorné parno. „Jde to pomalu, ale kolem druhé odpoledne jsme měli vytočeno padesát piv. V horku se lidé bojí. A docela se divím, že se hodně prodává čtrnáctistupňové pivo. Asi se návštěvníkům nechce tolikrát na toaletu, tak volí silnější „volty"," uvedli výčepní z Bělče.