Jak jste na tom tedy s vařením? Vaše vystoupení na pódiu byla poměrně velká show.
(smích) Ne. Heleďte. Já normálně vařím velmi zodpovědně. Je fakt, že člověk vaří nejlíp ve své kuchyni.

Kdysi jsem o vás četl, že vaříte poměrně ráda, ale musí to být každopádně velice rychlé jídlo na úpravu.
Úplně rychlé za to zase být nemusí. Někdy dělávám i velice pracná jídla. Třeba kachnu peču i dvanáct hodin. Ale pravda je, že to jsou takové samodělající recepty, že si u nich člověk může udělat leccos jiného. Samozřejmě, že když vaříte pod takovým tlakem jako tady na pódiu, nezbývá vám nic jiného než si z toho dělat srandu, protože to se opravdu nedá brát vážně.

A domácí vaření si umíte také zpestřit legráckami?
Jak kdy. Ve své knížce jsem uvedla i historku o tom, jak jsme si s manželem připravovali na nudličky zeleninu na čínu, až z toho byly takové milimetrové kousky jako na pravítko. Potom zazvonil telefon, manželovi jsem hodila kuchařku a řekla mu, ať si všechno najde a dodělá to. Načež jsem šla telefonovat a z kuchyně slyším mixér. Kuchařku otevřel na špatné stránce a zeleninu mi prostě rozmixoval. Doma děláme celkem velké srandy.

Jsme na slavnostech Magdaleny Dobromily Rettigové. Co víte o ní a jejím vaření?
Ne, že bych podle ní vařila. To určitě ne. Mám spíše světové recepty – marocká kuchyně, Čína, Thajsko, Itálie, Francie. Mám ráda mezinárodní a hlavně zdravější recepty. Ty staré české nejsou nezdravější, ale ono to zase někdy nezaškodí. Někdy to udělám.

A hřešíte ve svém jídelníčku často, nebo se i kvůli zpívání musíte hlídat?
Hřeším strašně ráda a bohužel často (úsměv). Jídlo mám ráda, ráda ho i dělám a vím, co to obnáší. Myslím si, že si toho dokážu docela i vážit. A moc bych se přimlouvala za to, aby lidé měli trošku víc fantazie a nejedli ročně metráky masa. I levného. Ať spíš popustí uzdu fantazii, vaří víc ze zeleniny a zdravě. To je strašně důležité. Nemusí to být jen vegetariánství. Četla jsem takovou úžasnou tezi.

Povídejte.
Když omezíte maso a cukr, anebo když omezíte maso, nutí vás to jíst více cukru. A tak to nabývá a vyvažuje se to.

Funguje vám to?
Ještě jsem to nezkoušela. (smích) Čekám na to.