V plánu, na který Svitavy žádaly o dotaci z Evropské unie společně s polským městem Lądek-Zdrój, se 
v ideálním případě počítalo 
s opravou střechy, novými okny, proměnou zahrady 
i vybudováním informačního centra. Čtenáře jsme 
o tomto záměru informovali v lednu. Nyní je podle starosty jasné, že na muzeum se peníze touto cestou nezískají. A na radnici hledají možná řešení. „Ten projekt určitě nevyjde, to už víme. Bylo málo alokovaných peněz a hodně žádostí. Teď se pustíme do nového," uvedl David Šimek.

Podle něj se teď Svitavy snaží o spolupráci s Třebechovickým muzeem betlémů a s dalšími polskými partnery. Výsledkem by mohla být stezka po mechanických betlémech pro turisty. Ředitelka Městského muzea a galerie Blanka Čuhelová míní, že práce na neúspěšném projektu nebyla marná.
„Práce nebyla zbytečná, některé věci jsou předchystané," uvedla Blanka Čuhelová. Z původního projektu podle ní při současných jednáních chtějí vycházet. „Jde nám o úpravu vstupních prostorů. Snažíme se, aby muzeum o víkendu fungovalo jako informační centrum, protože to na náměstí je zavřené," dodala ředitelka muzea. V původním plánu se počítalo také s přestavbou půdy, kde měl vzniknout velký výstavní sál pro unikátní mechanický betlém. Kromě úprav přízemí na moderní informační centrum mělo také dojít k zateplení celé budovy, opravě střechy a výměny oken. Celý projekt měl městskou kasu stát asi 2,5 milionu korun, protože dotace měla pokrýt 85 procent nákladů.

Kromě projektu s městem Lądek-Zdrój měly Svitavy plány i s Kladskou Bystřicí na opravy betlémů. Budoucnost tohoto projektu je podle dostupných informací v současné době nejistá.