Svíčková, guláš, burgery, rybí speciality, francouzské sladkosti nebo bramborové placky. Gastroslavnosti nabídly pestrou nabídku. Podávala se také žabí stehýnka. V salátu se kroutili červi a odvážlivci ochutnali i pečené šváby nebo sarančata v karamelu. I na tyto lahůdky se stála dlouhá fronta. „Švába jsem snědla poprvé, chtěla jsem to zkusit. I když vypadá podivně, chutnal jako kuřecí maso,“ řekla Martina Zahradníková. Někdo přirovnal švába k lanýži, jiný k libovému masu.

Na pódiu vařila kromě špiček české gastronomie taky herečka Markéta Hrubešová, která připravila i svačiny pro děti. V neděli vyvrcholily slavnosti obědem pod širým nebem. Podávala se jako tradičně pečená husička.

Zdeněk Nejedlý při první poválečné návštěvě Litomyšle uskutečněné 14. července 1945.
Výstava o Nejedlém byla oceněna odborníky