Chyboval v tendru na stavební práce v Kojeneckém ústavu a dětském domově ve Svitavách. Rozhodnutí je pravomocné. Pardubický kraj pokutu přijal a nyní se zabývá eventuální mírou osobní zodpovědnosti.

Tendr odhadli na 6,5 milionu korun

Kraj vypsal výběrové řízení před dvěma lety. Jeho cenu odhadl na více než 6,5 milionu korun včetně DPH. Postupoval proto podle zákona o veřejných zakázkách. ÚOHS kraji ale vytkl, že nabídky hodnotil jinak, než jak zněly zadávací podmínky tendru. Kraj vybíral podle nabídek s nejnižší cenou bez daně, v podmínkách tendru ale uvedl, že uchazeče bude porovnávat podle ceny včetně daně z přidané hodnoty.

Změna postupu podle ÚOHS měla vliv na vítěze zakázky. Kraj také chyboval, když některé nabídky, které nesplnily požadovaná kritéria, z tendru nevyřadil.

Podle ÚOHS nejlevnější nabídku podala společnost Stating, která byla o zhruba 200 tisíc korun včetně DPH levnější než vítězná svitavská Olspol, která vyhrála s cenou 4,5 milionu včetně DPH.

Kraj se pak s firmou domluvil na snížení ceny na úroveň nejlevnější nabídky. ÚOHS to zohlednil při stanovení výše pokuty. Kraji vzhledem k ceně zakázky hrozila pokuta více než 200 tisíc korun.

Má někdo osobní zodpovědnost?

Rada Pardubického kraje vzala minulý týden rozhodnutí ÚHOS na vědomí.

Krajští radní konstatovali, že použitý způsob hodnocení nabídek nikoho nepoškodil, neboť uchazeči ve svých nabídkách měli uplatnit DPH v souladu s platnou legislativou a tudíž všichni shodně. Na to byli uchazeči upozorněni v zadávací dokumentaci. Krajský úřad se nyní zabývá eventuální mírou osobní zodpovědnosti.