V podmínkách smlouvy bylo zakotveno, že finální povrch komunikace a chodníků bude proveden až po dvou letech, poté co proběhne hlavní stavební ruch při výstavbě nových rodinných domů.

„Zhotovitel, svitavská společnost Akvamont tento týden dokončí komunikace z asfaltového recyklátu a hlavní část infrastruktury tím bude prozatím dokončena. V rámci zainvestování lokality proběhla také přeložka telekomunikačního vedení Cetin ze starých dřevěných sloupů do země. Stejně tak položení kabelového vedení NN a připojení odběrných míst společností ČEZ Distribuce. Lokalitu osvětluje nové veřejné osvětlení. S chodníky a obrubami se bude pokračovat až za dva roky, kdy bude také položen asfaltový povrch nové silnice. S výkupem pozemků a projektovou přípravou jsme začali v minulém roce. Aktuálně má již pět zájemců zaplacený pozemek a potěšitelné je, že první stavebník už v létě zahájil stavební práce," přiblížil průběh aktuální investiční akce jevíčský starosta Dušan Pávek.

Parcely v severovýchodní části města navazují přirozeně na stávající výstavbu rodinných domů. V rámci územního plánu tak bude zastavěna proluka, která byla dána tím, že dvě třetiny pozemků byly v soukromých rukou. Město jich v lokalitě vlastnilo pouze část, zhruba tři tisíce metrů čtverečních. Rozparcelováním vzniklo celkem šestnáct pozemků, které by, podle vedení města, měly pokrýt potřebu rodinné výstavby na další dva až tři roky. Parcely připravené v minulých obdobích byly již zastavěny a v Jevíčku rozhodně nechtějí, aby se případní zájemci stěhovali jinam.

„Nabízíme pozemky o výměře od šesti set dvaceti až do tisíce metrů čtverečních, většina se jich však pohybuje standardně kolem osmi set metrů čtverečních. Vysoutěžená cena odpovídá našim předpokladům na cenu infrastruktury, tak jak jsme s ní uvažovali při plánování celé lokality v minulém roce. Pokud odečteme příjmy za prodeje pozemků, odprodej plynovodu RWE a přípojek stavebníkům, bude město dotovat výstavbu předpokládanou částkou tři sta osmdesát až čtyři sta korun na metr čtvereční pozemku. Obdobně tomu však bylo i na sousední ulici Mackerleho a je to nutná daň za další rozvoj našeho města," upřesňuje detaily záměru vedení města místostarosta Miroslav Šafář.

Prodejní cena nových parcel byla zastupitelstvem stanovena na částku pět set korun bez daně a úhradu přípojek, přibližně padesát tisíc korun. Do konečné ceny se pro stavebníka bohužel nepříjemně promítá daň z přidané hodnoty, kterou jsou stavební pozemky podle platné legislativy daněny. V Jevíčku i přesto věří, že klidná lokalita na okraji města, která by do budoucna měla zahrnout celkem čtyřicet čtyři rodinných domů, přiláká nové zájemce. Lokalita je navíc výjimečná tím, že zde před několika týdny objevem římského pochodového tábora, pravděpodobně z období Markomanských válek, o čemž jsme již čtenáře Svitavského deníku informovali dříve.