Projekt za necelý milion korun přinesl do neudržované zahrady novou zeleň a došlo také k vykácení některých dřevin. Celkově v zahradě přibude více jak tři tisíce rostlin včetně keřů a stromů. „Areál dostane také nový obvodový plot, vstupní branku a vjezdovou bránu," popsal další úpravy místostarosta Litomyšle Radomil Kašpar. To vše by mělo být hotovo v nejbližších dnech.

„Do této doby byla zahrada kvůli velkým terénním nerovnostem, zaostalosti, zpustlosti téměř nevyužitelná. Míváme klienty s pohybovými problémy nebo na vozíku. Pro ty byl jen pohled do zahrady," řekla vedoucí respitní péče Ludmila Chadimová.

Zahrada bude krásnější. Už nyní jsou znát úpravy, které se podařilo vytvořit. Je však jasné, že ne vše se podaří tento rok zrealizovat. Zejména cesty nebudou vybudovány v plném rozsahu. V průběhu úprav terénu však narazili dělníci na původní síť cest, kterou odkryli a ta bude v provozu. Na další úpravy bude hledat město peníze, a to i z grantů jako doposud.

Prostor u Jindrovy vily by měl sloužit i veřejnosti. Časem by se tak mohly v zahradě objevit i herní prvky, a to nejen pro děti. „Byli bychom rádi i za atrakce pro dospělé a seniory. V provozu máme zatím kuželky, které je možno hrát i z vozíku," sdělila Ludmila Chadimová.

O krásách Jindrovy zahrady mnohdy nevědí ani lidé, kteří v její blízkosti bydlí. Po úpravách se mnohé změní a veřejnost bude mít do nově vzniklého odpočinkového místa přístup. „Těšíme se, že se zahrada otevře veřejnosti a my se zde budeme potkávat s místními obyvateli ze sídliště. Doufáme, že si sem najdou cestu i maminky s dětmi, na které senioři velmi dobře reagují. Víme to z vlastní zkušenosti. Symbióza je nádherná a my bychom si přáli, abychom mohli vzít klienta na vozíku, projet zahradou, podívat se, co kde kvete a roste. Zároveň potkat děti, které si zde hrají a navzájem propojovat generace," prozradila přání vedoucí respitní péče.

Jaký bude nakonec výsledek letošních úprav se dozví návštěvníci zahrady na jaře. „Chystáme slavnostní otevření na dobu, kdy bude vše rozkvetlé a v plné kráse," vysvětlil místostarosta Radomil Kašpar.