Společnost ICOM transport včera ve Svitavách slavnostně otevřela zčásti opravené autobusové nádraží. Je první v kraji.
Cestující nejvíce ocení opravenou čekárnu. Přibyl informační kiosek, pokladna a místnost pro odvod tržeb. Úklidová místnost byla přestavěna na toalety pro invalidy, přístupné jsou na euroklíč. Původní toalety dostaly nové obklady.


„Stavba je součástí modernizace nádražních budov, které by měly získat jednotný vzhled," uvedla mluvčí firmy Marcela Průchová. Po rekonstrukci nádraží v Dačicích přišly na řadu Svitavy. „V České republice máme dvacet autobusových nádraží. Nechali jsme si zpracovat architektonický návrh, podle kterého chceme všechna nádraží opravit. Svitavské nádraží je první zrekonstruované v Pardubickém kraji," sdělila Kateřina Kratochvílová, předsedkyně představenstva společnosti ICOM transport.


Některé zásadní změny nejsou na první pohled vidět, ale byly nezbytné. Méně viditelnou součástí rekonstrukce byla instalace nových rozvodů vody, odpadních vod, elektrické energie a oprava topení. „Rozsáhlé investice do opravy a modernizace budovy na svitavském autobusovém nádraží se pohybují okolo 3,2 milionu korun. Dokončení přestavby bude ještě stát necelé čtyři miliony korun," upřesnila Kateřina Kratochvílová.


Aktuálně probíhají práce na rekonstrukci střechy a zateplení fasády. Jejich dokončení podle Kateřiny Kratochvílové závisí na počasí. „Přestavba prvního patra je v plánu od ledna a zahrnuje toalety a rozšíření zázemí řidičů, vzniknou nové prostory ke komerčnímu pronájmu, jako jsou masáže a ostatní služby, a vzniknou i nové nocovny pro naše řidiče," objasnila předsedkyně představenstva.


Otevření zrekonstruovaného autobusového nádraží se zúčastnil rovněž svitavský starosta David Šimek, který ocenil spolupráci se společností ICOM. Ve spolupráci s městem bude budova vybavena kamerovým systémem městské policie.


Postupná přestavba a modernizace autobusových nádraží tak, aby po vzhledové i funkční stránce splňovala trendy 21. století, probíhá napříč koncernem. Součástí rekonstrukcí je sjednocení podoby vstupních hal a toalet do jednotného designu. „Uspořádání hal je pro cestující veřejnost přehledné a komfortní se sjednocenými designovými prvky," dodala k tomu závěrem Kateřina Kratochvílová. (sme)