O osudu rychlé lékařské pomoci v Litomyšli probíhá intenzivní diskuze. Nedávno byla představena mapa znázorňující síť rychlé lékařské služby a Litomyšl v této mapě zahrnuta nebyla. „Krajská rada projednala materiál, který předložil Pavel Svoboda, ředitel Záchranné zdravotnické služby Pardubického kraje, kde puntík rychlé lékařské pomoci v Litomyšli nebyl, ale rozhodnutím krajské rady bude v Litomyšli zachována," ujistil místostarosta Radomil Kašpar.

Osoba lékaře

Rychlá lékařská pomoc je výjezdová skupina zajišťující neodkladnou přednemocniční péči v minimálně tříčlenném složení: řidič-záchranář, zdravotnický záchranář a lékař. Právě lékař bude možná od ledna v některých sanitkách chybět. „V Litomyšli máme kvalitně personálně obsazenou rychlou lékařskou pomoc. Jsou tu dobří lékaři, kteří tu slouží a chtějí sloužit dál. Ale za podmínek, které jim klade krajské vedení, se stane, že od ledna příštího roku budou některé služby lékařem neobsazené," prezentovala na posledním zasedání litomyšlského zastupitelstva své obavy lékařka Renata Rotscheinová.

V takovém případě by na rychlé lékařské pomoci sloužil pouze střední personál. „Když jsem naposledy viděl rozpisy, tak tam skutečně na leden bylo několik dní, které nebyly lékařem na rychlé lékařské pomoci obsazeny. Například zrovna v noci ze Silvestra na Nový rok lékař přítomen nebyl. Ale celá situace se vyvíjí a všechno se může ještě změnit," uvedl místostarosta.

Končící výjimka

Rychlá se v Litomyšli potýká s personálními problémy, které souvisí i s končící výjimkou na počet přesčasových hodin lékařů. Podle Pavla Svobody Pardubická záchranka maximálně využila pětiletou výjimku z evropského nařízení. „Jsme jedna z posledních záchranek, která až na poslední chvíli přistupuje k nějaké redukci lékařských posádek. Snažil jsem se se svými kolegy více než dlouho udržovat neudržitelné a ukončení výjimky je jen poslední metou, za kterou již nemohu jít v zájmu bezpečnosti našich lékařů a hlavně našich pacientů," uvedl ředitel krajské záchranné služby Pavel Svoboda.

Pokud se v novém roce skutečně nepodaří obsadit všechny služby rychlé lékařské pomoci lékařem, může hrozit, že se z rychlé lékařské pomoci v Litomyšli i přes rozhodnutí krajské rady stane pouze rychlá záchranná služba.

Nejedná se o slovíčkaření. Rozdíl je totiž v tom, zda je v sanitce, která spěchá za pacientem, přítomen lékař, nebo pouze střední zdravotnický personál. „Střední zdravotnický personál nemůže aplikovat injekci ani do žíly ani do svalu bez dohledu lékaře, nemůže například ani intubovat pacienta," upozornila Renata Rotscheinová.

Město Litomyšl do situace v nemocnici není kompetentní zasahovat. Přesto se snaží nemocnici podporovat. „Teď jsme například přidělovali nové byty, ale zrovna na rychlé to asi není otázka umístění nového lékaře. Jsme spíš v roli toho, že celou situaci monitorujeme. To je asi jediná kompetence, kterou jako město máme. Moje kompetence je taková, že jako krajský zastupitel se na to ptám odpovědných lidí na kraji. Odpověď se nám vždycky vrátí ta, že rada rozhodla, že rychlá lékařská pomoc v Litomyšli bude zachovaná, takže krajský ředitel Svoboda by měl toto zadání naplnit," doplnil Radomil Kašpar.

Podle slov Pavla Svobody je prioritou zajistit provoz záchranky a dodržet úkoly dané zákony. „Proto v detailech a jednotlivostech budeme nuceni zákoník práce narušovat, ale ne v tom základním, čímž je obrana pacienta před přetíženým a nevyspalým personálem, který neodvede stoprocentní výkon nebo kumuluje chybu za chybou. Jak to dokáží nemocnice a jiná zdravotnická zařízení, je mi záhadou. My jsme na legislativní překážky připraveni, aniž by se to dotklo našich pacientů," sdělil ředitel záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

(jš, jih)