Václav Trunec letos ozdobil dům a zahradu více než dvaceti devíti tisíci žárovičkami. Natáhl patnáct kilometrů kabelů, které jdou přes 163 traf. Je to jeho koníček, ale rozhodně není levný. „Žárovky berou okolo čtyři kilowatt. Svítit budu celý prosinec a leden, počítám, že za tuto dobu zaplatím za elektřinu navíc asi šest až sedm tisíc korun. Od ledna se energie zdražuje, ale co se dá dělat. Nepočítám to, beru to jako svého koníčka," říká Václav Trunec. Krok k šetření přesto udělal. Začal nakupovat LED žárovičky, které spotřebují méně elektrické energie.

Úspora

Na nižší spotřebu LED žárovek upozorňuje i Jan Čejka ze svitavské prodejny elektra. LED osvětlení má podle něj příkon přibližně osm nebo deset Wattů, žárovky měly osmdesát nebo sto Wattů. „Úspora je značná. Záleží i na délce řetězu. Žárovky se prodávají, ale poptávka po nich je téměř nulová. Devětadevadesát procent zákazníků všechno převádí na LED," vysvětluje Jan Čejka.

Pořízení LED osvětlení stojí sice více než řetěz s klasickými žárovkami. Podle Martina Kopsy ze svitavské elektry je ovšem spolehlivější a má delší životnost.

Různé typy

V obchodech si dnes lidé mohou vybrat nejen mezi LED osvětlením a klasickou žárovkou, ale ze světelných dekorací různých konstrukcí a tvarů. V nabídce jsou světelné girlandy, závěsy stromky, větvičky nebo hvězdy. Vyrábí se také v mnoha barevných variantách.

Rozdíl je také, zda chce člověk osvětlení do interiéru nebo exteriéru. Podle Jana Čejky v žárovičkách rozdíl není, ale trafo musí být venku chráněné před vlhkostí. „Hodně zákazníků to řeší tak, že trafo má schované uvnitř a ven použije řetěz vnitřní," dodává Jan Čejka. Cenově je venkovní osvětlení přibližně o dvacet procent dražší.

Mnoha lidem se osvětlené domy líbí, ale právě kvůli spotřebě energie nebo i ceně za pořízení celého osvětlení, raději volí menší výzdobu. „Dávám každoročně na dveře adventní věnec a na parapety oken si dělám výzdobu z větviček a přírodních materiálů," říká Alena Kolářová ze Svitavska.

Anketa: Zdobíte žárovkami své domy?

Šauerová

Eva Šauerová

osob. asist., Svitavy

Čerstvě jsme se přestěhovali, tak nebyl čas na výzdobu. Vždy jsem dělala vánoční výzdobu z větviček, světýlka ne.

Ulverová

Blanka Ulverová

obch. zást., Lanškroun

Světýlka nedávám, jen samolepky s vánočními motivy na okna. Osvětlené domy se mi ale líbí.

Kolářová

Věra Kolářová

důchod., Hradec n. Svit.

Nedělám venkovní výzdobu. Jen doma na stůl. Líbí se mi, když má někdo ozdobený dům, když to má vtip.

Sedlák

Čeněk Sedlák

důchodce, Svitavy

Zdobíme stromek na zahradě. Líbí se mi ozdobené domy. Na spotřebu energie nekoukám, je to jednou za rok.

Veselý

Josef Veselý

důchodce, Bělá n. Svit.

Už máme výzdobu. Pár žároviček v okně a venku stromek.Na spotřebu nehledím.