K akci se připojili také v Litomyšli, Svitavách, ale dveře otevře například i kostel svatého Mikuláše v Sebranicích nebo kostel svatého Alfonse a Panny Marie v Koclířově.

Tato akce se koná každý rok a jejím cílem je přiblížit široké veřejnosti křesťanství. V jejím rámci jsou proto ve večerních a nočních hodinách zpřístupněny některé kostely. Noc kostelů slouží jako prostor pro setkání s křesťanstvím různou formou, ať už prostřednictvím rozhovoru, hudby nebo zážitků.

V Litomyšli ji zahájí za účasti starosty města Radomila Kašpara a místních duchovních v Husově sboru na Toulovcově náměstí 
v pět hodin v podvečer 
a potom si návštěvníci budou moci prohlédnout všechny zdejší kostely. 
V jednotlivých kostelech je pro účastníky této akce připraven průběžný program. Půjde například o „Putování s Janem Amosem – Kam dál z Fulneku?". Lidé si opět budou moci vyzvednout Poutnický pas a sbírat razítka jednotlivých kostelů. Pro děti si připravili celovečerní hru.Většina kostelů bude otevřena minimálně do půlnoci, kromě kostelu svaté Anny a Rozeslání svatých Apoštolů.

I ve Svitavách si pro návštěvníky Noci kostelů připravili karty poutníka, do nichž se budou sbírat razítka. Své programy si připravili z kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, kaple sv. Anny nebo kostela Navštívení Panny Marie. V něm mají připravený bohatý program od šesti hodin do deseti večer. Sborový dům Českobratrské církve evangelické si pro své návštěvníky připravil kromě biblického zahájení Noci kostelů v šest hodin podvečer i program pro děti. Od půl sedmé bude následovat Vyprávění s dětmi, v sedm například dílnu pro děti Tvoříme v pohybu.

První noc kostelů u nás uspořádali 29. května v roce 2009. Do České republiky se tato akce rozšířila z Rakouska. Celou akci však vymysleli v Německu již v roce 2001