Na komunikaci I/34, která protíná Poličku, pracují cestáři, vodohospodáři i dlaždiči. „Obnova živičného krytu vozovky bude ukončena, nenastanouli mimořádně nepříznivé klimatické podmínky, do 30. listopadu," sdělil Jiří Hostaša, vedoucí pardubického provozního úseku Ředitelství silnic a dálnic České republiky. K opravě průtahu městem správci silnic přistoupili, protože stav vozovky nebyl dlouhodobě příliš dobrý. Byla zničena příčnými mrazovými trhlinami a trvalými deformacemi.

V současné době je na opravovaném úseku nasazena specializovaná technika. Pracují zde strojní sestavy frézy, finišery a hutnící technika. Podle Jiřího Hostaši je třeba dodržet technicko kvalitativní podmínky ministerstva dopravy a zároveň maximálně zkrátit dobu výstavby.

Oprava probíhá v součinnosti s vodohospodáři, kteří provádí zároveň rekonstrukci revizních šachet kanalizace ve vozovce. Během stavby dojde na výměnu živičných vrstev vozovky. S tím je spojena částečná výměna obrubníků a předláždění některých úseků chodníků. Přibude nové trvanlivé dopravní značení z plastu, které bude dokončeno z technologických důvodů až v červnu příštího roku. Do té doby se budou řídit motoristé barevným vodorovným značením.

Nový a rovný povrch silnice a opravené kanalizační šachty potěší jak řidiče, tak obyvatele domů podél cesty. Ti si slibují, že se zmírní nepříjemné otřesy působené těžkou nákladní dopravou.

SYLVA HORÁKOVÁ