Pozemky, po kterých prochází silnice I/35, jejíž součástí je i zmíněný most, nyní přešly prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na Ředitelství silnic a dálnic.  

„Díky sjednocení vlastnictví pozemků a silnice může Ředitelství silnic a dálnic operativněji řešit nejen samotnou přípravu rekonstrukce mostu, ale do budoucna silničářům usnadní i správu a údržbu celé komunikace,“ přiblížila Adéla Janů z oddělení komunikace Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Svitavské pracoviště úřadu převedlo v souladu zákonem o pozemních komunikacích na Ředitelství silnic a dálnic dohromady tři pozemky v katastrálním území Cerekvice nad Loučnou. „Souhrnná výměra parcel je zhruba čtyři tisíce tři sta metrů čtverečních. V účetní evidenci byly vedeny v hodnotě 106 tisíc korun,“ upřesnila Adéla Janů.

Převod těchto pozemků, bez kterých nemohla rekonstrukce mostu začít, nebyl podle Adély Janů až do loňského roku možný. Na majetek se totiž vztahovaly církevní restituce. „O vrácení nemovitostí požádala Římskokatolická farnost Cerekvice nad Loučnou, spadající pod Biskupství královéhradecké,“ vysvětluje Janů s tím, že vzhledem k zastavěnosti pozemků silničním tělesem nebyly nemovitosti v souladu se zákonem žadateli vydány.

Frekventovaná páteřní komunikace I/35, která spojuje východní Čechy s Moravou, je letos v obležení silničářů už od května. Dva dlouhé úseky před Litomyšlí ve směru od Vysokého Mýta a za městem směrem na Svitavy jsou už hotové.

Dokončená je i oprava „pětatřicítky“ na výjezdu z Vysokého Mýta směrem na Holice. Aktuálně probíhají stavební práce na průtahu Litomyšlí, se kterými silničáři čekali až po skončení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl.

Prostory současné nemocnice následné péče v Moravské Třebové.
Privatizace nemocnice přišla Moravskou Třebovou draho