Druhá na pásce skončila sociální demokracie, která obhájila tři zastupitelské mandáty. Stejný počet zastupitelů získalo rovněž sdružení Naše Svitavy, KSČM a Babišovo hnutí ANO. Se dvěma mandáty se do svitavského zastupitelstva probojovali i občanští demokraté a Nezávislí a KDU-ČSL.

Naši zastupitelé
starosta: David Šimek (Sdružení pro město Svitavy)

místostarosta: Pavel Čížek (ODS)

radní: Radoslav Fikejz (SpMS), Pavel Havíř (ČSSD), Ondřej Komůrka (SpMS), Jaroslav Kytýr (ANO), Marcela Sezemská (SpMS)

zastupitelé: Milan Báča (SpMS), Harald Čadílek (ODS), Blanka Čuhelová (SpMS), Monika Čuhelová (SpMS), Jaroslav Dvořák (SpMS), Blanka Homolová (KDU-ČSL), Lenka Jurenová (ANO), Lidmila Kružíková (KSČM), Jan Malý (SpMS), Petr Němec (KSČM), Antonín Pavelka (Naše Svitavy), Vítězslav Podivínský (ČSSD), Miroslav Sedlák (Naše Svitavy), Petr Sezemský (ANO), Věra Stichová (SpMS), Iva Štrychová (KDU-ČSL), Libuše Vévodová (Naše Svitavy), Miloš Vízdal (ČSSD), Libor Zelinka (KSČM)

Výsledky voleb 2014:
Sdružení pro město Svitavy (10 mandátů, 35,87%)
ČSSD (3, 11,97 %)
Naše Svitavy (3, 10,99 %)
ANO (3, 10,79 %)
KSČM (3, 10,71 %)
ODS (2, 8,51 %)
KDU-ČSL (2, 7,05 %)

Z povolebních vyjednávání se zrodila široká koalice - uzavřelo ji pět volebních stran - disponující většinou dvaceti hlasů. V opozici zůstalo sdružení Naše Svitavy a komunisté.

„Došli jsme ke společným závěrům. Shodli jsme se, že chceme naplňovat program našeho sdružení. Každý subjekt má i své priority, které chce prosadit,“ pochvaloval si hladký průběh povolebních jednání David Šimek (Sdružení pro město Svitavy).

„Koalice bude silná. Myslím si, že skutečně nešlo o politickou příslušnost, ale o to, že se dali dohromady lidé, jejichž prioritou je rozvoj města,“ dodal Jaroslav Kytýr (ANO), který obsadil místo v radě města. Starostou se podle očekávání stal lídr vítězného sdružení David Šimek. Pro hlasovalo dvaadvacet zastupitelů. Post místostarosty získal Pavel Čížek (ODS).

V programovém prohlášení si pětičlenná koalice vytyčila řadu priorit, ne vše se jí ale podařilo za čtyřleté volební období zrealizovat a uvést v život. Jen krůček od naplnění skončila rekonstrukce krytého plaveckého bazénu. Velkorysý projekt v hodnotě 210 milionů korun je po všech stránkách připravený. V tomto ohledu radniční koalice svůj slib voličům dodržela.

Vlastní realizace se zadrhla na finančním limitu 150 milionů, který odsouhlasili zastupitelé. Nabídky, které město ve veřejné soutěži na zakázku dostalo, byly ale o 30 milionů dražší. Rekonstrukci bazénu tak bude muset dořešit až nové zastupitelstvo, které vzejde z říjnových komunálních voleb.

Úprava přednádraží se protáhne

Další náročnou investicí, do které se radnice pustila, je celková revitalizace prostoru před vlakovým nádražím. Původně měla být stavba za necelých 70 milionů dokončena letos v listopadu. Kvůli popraskanému vodovodnímu potrubí se největší přestavba veřejného prostoru ve Svitavách protáhne o několik měsíců.

Nepříliš úspěšná byla radniční koalice v naplnění příslibu, že na svitavské náměstí vrátí život. Tématu se v předvolebním boji chopila většina kandidujících stran a sdružení. Část z nich se dokonce pře o to, kdo - pokud jde o oživení náměstí - od koho opisoval.

Ekologickou katastrofou skončil opakující se problém, který radnice v posledních letech řeší rok co rok. V rybníku Rosnička na západním okraji města uhynuly začátkem letošního srpna všechny ryby. Příčiny tragédie, která mezi obyvateli města zvýšila zájem o osud vodní plochy, nejsou prozatím zcela objasněny. Nepochybné je, že zásadní podíl na hromadném úhynu ryb měla vlna tropických veder, v jejímž důsledku se z vody ztratil veškerý kyslík.

Úspěšná byla radniční koalice v získávání dotací. Kromě přednádraží, jehož přestavba je z devadesáti procent financována z evropských peněz, získalo město další miliony na rekonstrukci Seniorcentra, výstavbu nové centrální tělocvičny nebo zastřešení zimního stadionu.

Ilustrační foto.
Parkování v Litomyšli není dosud vyřešené

↗ ŠAPITÓ
Nová centrální tělocvična, které se ve městě začalo říkat Šapitó, slouží od loňského podzimu svitavským sportovcům.

↘ MRTVÁ ROSNIČKA
Rybník Rosnička, který má každoročně potíže s kvalitou vody, postihla letos v srpnu katastrofa. Všechny ryby vymřely.

→ BAZÉN ČEKÁ NA REKONSTRUKCI ←
Rekonstrukci krytého plaveckého bazénu ve Svitavách už zdánlivě nestojí nic v cestě. Projekt je hotový, finance zajištěné. Proběhlo dokonce už i výběrové řízení na zhotovitele. Nabídky, které radnice dostala, však byly kousnutím do kyselého hroznu. Všechny totiž přesáhly strop ve výši sto padesát milionů korun, který pro rekonstrukci bazénu odsouhlasili svitavští zastupitelé.

Komentář: Svitavy chtějí být městem sportu…

Sportovcům se ve Svitavách daří. Nebo alespoň některým. Zásluhu na tom nepochybně má i dosluhující radniční koalice, která rozvoj sportu ve městě po čtyři roky podporuje. Podařilo se revitalizovat atletický stadion, postavit novou centrální tělocvičnu a brzy bude zastřešený zimní stadion. K tomu, aby se Svitavy staly krajským městem sportu, jak před časem a patrně i s mírnou nadsázkou prohlásil starosta, chybí krůček. Rekonstrukci bazénu už ale tato radniční koalice nestihne.

Radnice v Moravské Třebové
Opravu bazénu už radnice nestihne