Ve svitavské nemocnici se sešli odborníci z celé republiky a vyměňovali si praktické i teoretické zkušenosti z léčení akutního zánětu středního ucha.

Libuše Šafránková z Lysic trpí bolestmi středního ucha už od dětství. Teď už nebude. Byla jednou z pacientů, kteří podstoupili operaci přenášenou do konferenčního sálu. „V poslední době jsem slyšela čím dál méně. Byla jsem ráda, že mi můj hendikep odstranili," řekla žena. To, že její operaci přenášeli kamery do konferenčního sálu, jí nevadí. „Věděla jsem o tom, ale uspali mě, tak mi to bylo jedno," konstatovala s úsměvem pacientka ORL svitavské nemocnice. Hlavním důvodem středoušních operací je, aby pacienti lépe slyšeli. Podle primáře ze svitavského oddělení ORL Libora Sychry to není jediný důvod. „Zacelíme taky perforaci, kterou v uchu mají a tím zabráníme průniku infekce zvenku do středouší a opakovaným zánětům středního ucha," vysvětlil primář.

Záněty středního ucha nejsou u nás nic neobvyklého, naštěstí chronických je méně. Lékaři je už dnes umí odstranit. „Problémy mají především děti. S akutními se setkáváme často, chronických naštěstí moc není," objasnil primář ORL. Odstranění akutního zánětu ucha je docela rizikovou operací. „Jsme velmi blízko strukturám, které může poškodit nejen operatér, ale i samotný zánět. Proto je dobré se neustále vzdělávat," uzavřel primář Sychra.