Do boje o senát však nejde s podporou SPD, ale jako kandidát strany Patrioti ČR. Padesátiletý Novák, novinář, spisovatel a výtvarník, který je svitavským rodákem, před pěti lety spoluzakládal hnutí Úsvit přímé demokracie. Na podzim téhož roku neúspěšně kandidoval za Úsvit v Jihomoravském kraji do poslanecké sněmovny. Na přelomu let 2013 a 2014 byl místopředsedou hnutí. V roce 2012 vedl volební tým Tomia Okamury před prezidentskými volbami.

Před deseti lety kandidoval v Pardubickém kraji ve volbách do krajského zastupitelstva za stranu Rozumní, v roce 2010 jako bezpartijní za ČSSD do obecního zastupitelstva v malé obci Zlaténka v kraji Vysočina a na podzim 2014 za Úsvit v Horní Hynčině na Svitavsku.

Aktuálně Novák zasedá za SPD ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. V roce 2016 založil Nadační fond Šoa a Památník Oskara Schindlera, jehož snahou je záchrana bývalého koncentračního tábora v Brněnci. Před rokem 1989 byl Novák členem protirežimního Hnutí za občanskou svobodu a Moravské mládeže v Brně a signatářem Charty 77. V roce 1994 založil sdružení na podporu obětí mediálních kampaní Antidefamation association.

Ilustrační oto
Pozor na uzavírku v Litomyšli u I/35