„Zájem o výuku ruského jazyka za posledních deset let vzrostl. Proto byl na naší škole před třemi roky zařazený do výuky," potvrdil ředitel svitavského gymnázia Milan Báča. Největší zájem je o angličtinu, která je pro všechny studenty povinná. „K tomu si nejčastěji volí němčinu. Roste zájem o ruštinu, občas ve škole otevíráme také francouzštinu," sdělil Milan Báča. O jiné jazyky je zájem sporadický. Občas se objeví jeden zájemce o španělštinu, o japonštinu či norštinu.

Také na Gymnáziu v Jevíčku si mladí lidé už od prvního ročníku mohou k povinné angličtině vybrat mezi francouzštinou, němčinou a ruštinou. „O ruštinu je poměrně značný zájem, srovnatelný s němčinou. Ve srovnání s francouzštinou zájem o ruštinu mírně převažuje," uvedla Jana Janečková, ruštinářka z Jevíčka. Domnívá se, že je to proto, že některé vysoké školy požadují znalost jednoho „západního" a jednoho „východního" jazyka. „Myslím si, že některým studentům je ruština blízká. Je podobná češtině a možná je pro ně jednodušší," sdělila Jana Janečková.

Studenti si ruský jazyk vybírají i podle toho, že má perspektivu v obchodu nebo se jim bude hodit proto, že rodinná firma obchoduje s Ruskem a bývalými státy Sovětského svazu. Dřívější odpor k ruštině byl motivovaný politicky. V současné době, kdy se zejména obchod s Východem rozvíjí, jdou prostě city stranou. „A je pravda, že někteří studenti volí ruštinu i kvůli tomu, že jde o jazyk pro nás Slovany jednodušší," dodal ředitel svitavského gymnázia Milan Báča.

Zeptali jsme se: Jak jste na tom dnes s ruštinou?

Nováková

Jitka Nováková

uklízečka, Litomyšl

Rozumím. Když jsme byli na dovolené, domlouvali jsme se rusky. Ale nepřečtu, azbuka mi dělá problémy.

Čížková

Marta Čížková

důchodkyně, Litomyšl

Myslím si, že ruštinu si pamatuji víc než němčinu. Azbuku nevím, ale mám pocit, že bych ji dala dohromady.

Maršová

Eva Maršová

důchodkyně, Litomyšl

Pracovně jsem hovořila rusky. Myslím, že i teď rozumím. Už nečtu v azbuce, ale problémy mi to nedělá.

Kmošek

Jaroslav Kmošek

důchodce, Litomyšl

Uměl jsem ji dobře. Něco bych asi věděl. Ve škole mě kdysi bavila. S azbukou nemám problémy ani teď.

Michalcová

Anna Michalcová

důchodkyně, Litomyšl

Myslím, že bych rozuměla, ale mluvit bych už nedokázala. Azbuku si už asi nepamatuji.

Ptala se: Tereza Dolinová