Ptákům hrozí riziko, když dosednou na sloupy elektrického vedení. Podle ornitologa Milana Janouška je problém v tom, že sloupy nejsou chráněné. „Dojde ke kontaktu s elektrickým výbojem. Následkem bývá smrt nebo těžké poranění," vysvětluje Milan Janoušek. Stěhovaví ptáci se v současné době houfují před odletem na jih a je jich tedy na jednom místě více. Sedají na sloupy elektrického vedení a mrtví nebo zranění pak padají na zem. Tento týden usmrtil proud dva vzácné luňáky červené u Kamenné Horky.

Poranění ptáci šanci mají, pokud je nálezci odnesou do záchranné stanice. Postará se o ně veterinář. Na Svitavsku se budou léčit ve stanici ve Vendolí. Milan Janoušek ovšem dodává, že ani po vyléčení se už do volné přírody nevrátí. „Ptáci bývají tak silně poranění, že jejich následné vypuštění do volné přírody nepřipadá v úvahu," říká ornitolog. Jeho slova potvrzuje i vedoucí Záchranné stanice volně žijících zvířat ve Vendolí Josef Zelený. „Během posledních dvou měsíců uhynuly v okolí Svitav čtyři desítky poštolek. Všechny byly popálené od elektrického vedení," podotýká Josef Zelený. Úrazy proudem jsou nevratné. „Dojde ke spálení tkáně a potom upadne křídlo nebo noha," popisuje následky popálení vedoucí stanice.

Jedinou možností, jak zabránit úhynu ptáků zásahem proudu, je udělat opatření, aby nesedali na sloupy elektrického vedení. Podle Milana Janouška se ornitologové snaží, ale zlepšení je zatím v nedohlednu. Zamyslet by se měla hlavně energetická společnost, která je odpovědná za úhyn, ale i za bolest a utrpení zmrzačených ptáků.

(ap, kk)