První očkovací den se nesl v klidném duchu. Svitavy dostaly na pátek osmdesát dávek vakcíny. „Začínáme očkovat seniory nad osmdesát let. Je to takový testovací provoz, takže jsem u toho chtěl být, abych viděl jak to funguje, jestli není potřeba něco vylepšit. Zatím počítáme, že jeden očkovací tým zvládne za den naočkovat 80 lidí. A uvidíme, jestli to provoz umožní zrychlit. Počítáme, že tu budou dva očkovací týmy,“ vysvětluje zástupce ředitele Svitavské nemocnice Pavel Kunčák. S očkováním o víkendech nemocnice zatím nepočítá.

Osm desítek seniorů ve Svitavách včera naočkovala zdravotní sestra Pavla Angelová. „Už teď se k nám přidávají další zaměstnanci nemocnice, bývalé sestry a dobrovolníci, kteří nám chtějí pomáhat. Budeme je zaučovat. Je to náročné a nedovedu si představit, že bych tu očkovala každý den,“ míní zdravotní sestra.

Manipulace s vakcínou na covid-19 podle ní není nijak složitá. „Přivážejí nám vakcínu už rozmrazenou, lahvičku naředíme a nataháme si jednotlivé dávky do injekcí,“ dodává Angelová.

Vpich prý ani nebolí, jak potvrzuje i Zdeněk Svatoš, který přišel na očkování jako druhý. „Jsem si ani nevšiml, že mě něco píchlo. Pořád jsem seděl a čekal, kdy to začne, až mi to zalepili a poslali mě pryč,“ směje se sedmaosmdesátiletý Svatoš. Jestli jít na očkování, nebo ne, o tom vůbec nepřemýšlel. „Mám rozum. K tomu není co dodat. Znám lidi, kteří očkování odmítají. Ty považuji za škůdce, je to nebezpečná nemoc. Ale jsou lidi, se kterými není řeč a bohužel jsou i mezi významnými osobnostmi, včetně Václava Klause,“ říká Svatoš.

Jak bude očkování ve Svitavách pokračovat, záleží na množství dávek, které obdrží Pardubický kraj.