„V lokalitě pro výstavbu nových rodinných a bytových domů Bezručova byly v průběhu měsíců březen až září 2015 vybudovány inženýrské sítě. Stavba byla dokončena záměrně bez úplného vyhotovení komunikací, chybí vrchní vrstva a obrubníky," uvedla mluvčí poličské radnice Naděžda Šauerová.

Důvodem pozdržení zbudování komunikací je zabránit poškození komunikací při stavbě domů při užívání těžké techniky. Komunikace tedy budou dokončeny až po výstavbě většího počtu domů. Město Polička bylo v prodeji parcel pro výstavbu rodinných domů dosud docela úspěšné. Prodali dosud 41 parcel, k prodeji zbývá už jen 5 stavebních pozemků v první etapě.

Radnice chce i nadále ve výstavbě domků Bezručova pokračovat. Do rozpočtu roku 2016 je již v plánu zahrnutí částky na realizaci druhé etapy. V té by měli nabídnout dalších dvacet parcel. „Město nadále řeší i výstavbu nových bytových domů v této lokalitě. Jednalo by se o 4 bytové domy, tedy asi padesát bytů. V současné době se připravuje soutěž na výběr projektanta 
a předpokládá se, že projekt bude hotový na přelomu roků 2015/2016," uvedla mluvčí 
Poličky. Důležitým aspektem zahájení výstavby bude ještě shoda zastupitelů na podobě domů, na způsobu financování, a také na tom, na jaké nájemníky budou byty cíleny.

Podobnou záležitost nedávno řešila radnice v Jevíčku. Jednala totiž rovněž o výkupu pozemků pro stavbu rodinných domů. „Obdrželi jsme zajímavou nabídku na koupi pozemků na ulici Vrchlického. Takže jsme toho využili a začali jednat o ceně," řekl v dubnu starosta Jevíčka Dušan Pávek. Na výkup pozemků, které stály bezmála šest milionů korun, si museli vzít úvěr. „Nechtěli jsme vyčerpat rozpočet. Úroková sazba je velmi dobrá. Vše tak stihneme splatit do konce volebního období," slíbil Dušan Pávek.

Našli se však i tací, kteří se záměrem města nesouhlasili. Nelíbila se jim hlavně cena 500 korun za metr čtvereční. „Tato cena za nezainvestovaný pozemek astronomicky zvedla cenu půdy určené pro výstavbu. Ještě před rokem bylo cenové moratorium 275 korun za metr. Podle předjednaných cen z roku 2014 je cena neadekvátní," sdělil jeden z kritiků nákupu Roman Müller.

„Ze začátku volebního období jsme porovnávali tři lokality pro výstavbu. Zvítězila lokalita Vrchlického II jako nejekonomičtější. V posledním čísle Jevíčského zpravodaje mě však zarazila informace místostarosty, že ekonomická výhodnost bude muset ustoupit novému rozvoji. Kde je prvotní výhodná analýza?" ptal se Müller.

Podle Miroslava Šafáře ale tato varianta byla nejlepší 
a radnice si za rozhodnutím stojí. „Po vyhodnocení reálných lokalit pro bydlení, se ta na Vrchlického projevila jako nejvýhodnější. I tak bude město budoucí výstavbu dotovat, ale obdobně je tomu i v ostatních městech, které chtějí nabízet pozemky pro rodinné domy," řekl na závěr.