Tento šedesátník je majitelem vinařství v Kosticích nedaleko Břeclavi.

Ke koštu přivezl z Moravy zhruba dvacet vzorků. Podle Jaroslava Tučka poslední dobou lidé přecházejí od pití tvrdého alkoholu na víno. „Mezi naše největší odběratele patří lidé z Kunštátska a z oblasti u Valašských Klobúků. Přitom to jsou oblasti známé tím, že tamní lidé pijí především slivovici. Dnes tam jezdíme pravidelně, i když před deseti lety se všichni divili tomu, co tam chceme dělat s vínem,“ říká Jaroslav Tuček. Do jedné kunštátské hospody dokonce víno dodává už pravidelně.

O loňských odrůdách říká Tuček, že je zatím brzy je hodnotit. Již nyní se ale zdá, že víno bude nejspíše ve výborné kvalitě.

Letošní zima snad révě neublíží. „Vinná réva krátkodobě vydrží i dvacetistupňové mrazy. Jak to zvládla letos, ale uvidíme v dubnu nebo v květnu, jakmile začne rašit,“ vysvětluje Jaroslav Tuček.

Kdo by chtěl pěstovat víno ve vyšších polohách, tedy na Poličsku nebo Svitavsku, musí podle zkušeného vinaře dodržovat několik zásad. „Nesmí ho zasadit na severní straně a musí vybrat vhodné odrůdy, odolné proti mrazu. Do těchto míst doporučuji bílé víno Hibernal. Patří mezi rezistentní odrůdy. To znamená, že vydrží a nepotřebuje tolik postřiků jako jiné révy,“ dodává Tuček.

Podle něj se ze zimních ochutnávek vín stává příjemná tradice. Pro vinaře je to zároveň příležitost představit vlastní vína. S nadsázkou dodává, že „člověk musí k hoře“. Proto chtějí navštěvovat Čechy i nadále.