Zejména v jarním období člověk potřebuje lehce stravitelné živočišné bílkoviny, které jsou s to zabezpečit organismu dostatek energie pro nadcházející aktivní část roku. A v rybím mase je právě dostatek tolik potřebných nenasycených omega-3 mastných kyselin, které jsou ideální prevencí před ischemickými chorobami, tedy i před infarktem. Podle současných výzkumů jsou rovněž ideální prevencí před rakovinou, jak vyplývá i z výzkumů kanadských vědců.

Kapří maso má své místo v jídelníčku těch, kteří dbají na zdravou výživu.

Po jarních výlovech plůdku, který se využívá k dalšímu chovu, nyní na jaře probíhají i výlovy tržních ryb, aby jich byl na předvelikonočním trhu dostatek. Podle prvních informací z výlovů jsou tržní kapři po zdravotní stránce v pořádku a jistě předvelikonoční stůl obohatí.

Nicméně původ obliby kaprů je ve středověku, kdy byli kapři chováni v klášterních rybnících jako postní pokrm. Posléze se chovy kaprů rozšířily do panských a městských rybníků a později i do zakládaných rybníků obecních.

Ryby jsou velmi dobrým zdrojem jódu. Jód je nezbytný pro tvorbu hormonů štítné žlázy, a tím i pro normální vývoj mozku, zejména v období nitroděložního vývoje plodu a prvního roku života dítěte.

Při závažnějším nedostatku jódu u plodu a kojence dochází k poškození vývoje centrální nervové soustavy a k významnému celoživotnímu postižení duševních schopností člověka. Negativní vliv má i mírnější stupeň jódového nedostatku. U dospívajících dětí a dospělých se nedostatek jódu projevuje nejen zvětšením štítné žlázy, zvýšenou únavností, ale i poruchami sexuálního vývoje, plodnosti a vyšší potratovostí u žen. Potřebnou dávku jódu pro organismus by měly zajistit dva pokrmy z mořských ryb či produktů týdně.

(vab)