Radní chtějí dát novou tvář panelovému sídlišti u vlakového nádraží. Prvním krokem ke změně bylo zadání urbanistického a architektonického návrhu.

Architekt Radim Oblouk se svými spolupracovníky vypracoval koncept regenerace a společně s radními se vydali za obyvateli sídliště. „Upozornili na problémová místa území a hledali zároveň kvality a potenciál místa," uvedla mluvčí města Zuzana Pustinová.

Zeleně se nevzdají

Ke slovu se dostali i obyvatelé sídliště. Na setkání, které radní uspořádali, měli možnost říci, kde cítí největší nedostatky, které sídliště má. Zároveň sdělili své představy, které od přeměny očekávají. „Potěšilo nás, že se lidé o tuto problematiku zajímají. Setkání bylo pro nás velkým přínosem," potvrdil starosta Svitav David Šimek. Ačkoliv lidé potřebují nová parkoviště, přesto brání zelená prostranství. „Při přípravě studie architekt všechny náměty zhodnotí," řekl starosta.

Pečlivá příprava architektů na setkání s občany se vyplatila. Zúčastnilo se ho kolem sedmdesáti obyvatel této části města. Zazněly nejen kritiky na současný stav parkování, osvětlení, ale i obsazení dětského hřiště teenagery. Tedy obecně známé problémy všech sídlišť. Důležité ovšem bylo, že občané tohoto sídliště mají zájem o dění a vývoj ve svém bydlišti, což dokládá nejen vysoká účast, ale také dotazy a připomínky.

Lidé se zmínili také o úpravě sportoviště v horní části sídliště. „Trápí je také příjezdová komunikace od vlakového nádraží k sídlišti, kterou do projektu také zahrneme," slíbil David Šimek. Při regeneraci dojde i na vzrostlé stromy, které stíní. „Je plánované ošetření zeleně, nevzhledné, přerostlé stromy nahradí nová výsadba.

Starosta David Šimek i místostarosta Pavel Čížek také diskutovali s obyvateli sídliště o problémech a jejich možných řešeních. Přítomní dostali i propagační materiál a CD. Ostatní občané mají ještě necelé dva týdny na to, aby si návrhy prohlédli. „Koncept je do poloviny října uveřejněný u supermaketu na sídlišti," upřesnil starosta. Mají možnost přímo v obchodě své připomínky zanechat.

Průběh prezentace splnil očekávání. Teď už je jen na obyvatelích sídliště, jak se k celé věci postaví. Radní se připravují na jednání s ministerstvem životního prostředí a chtějí co nejdříve požádat o dotaci.