Jste milovníci ovárku, jitrniček, prejtu, tlačenky nebo řízků? Chodíte pro ně do „masny“ nebo supermarketu a už ani nevíte, co všechno předchází tomu, než si některé z uvedených delikates dopřejete?

Poučit se o tom, jak vlastně všechny dobroty (snad vegetariáni odpustí) vznikají, se mohli ti, kdo navštívili v pořadí již čtvrtou Posvíceneckou zabijačku v Řetové.

Zabijačku v „přímém přenosu“ sledovaly v sobotu dopoledne na hřišti u místní školy desítky zájemců všech generací. „My jsme z města, přijeli jsme se ale podívat, protože zabijačku už hned tak neuvidíte. Je to super akce, děti se při tom poučí, jen máme strach, aby nám třeba nepřestaly chutnat řízky,“ svěřila se Deníku s úsměvem jedna z přihlížejících.

Porážku a kompletní zpracování prasete předvedl tým pracovníků řeznické firmy Jiříčkových z Chocně (na snímku Vladimír Jiříček). Prase bylo poraženo pod odborným dohledem doktora Miroslava Blanaře, který je místostarostou Řetové. „Celá akce je v režii místního zastupitelstva, členů a přátel rodin zastupitelů,“ řekl Deníku řetovský starosta Antonín Jedlička, který také ukázku zabijačky moderoval. „Prasátko bylo letos trochu menší, mělo sto dvacet kilo. Nechtěli jsme, aby bylo příliš tučné, protože lidi si dnes přejí jen libové maso. Lidé ale nemuseli čekat, až bude naše zabijačka hotová, další prasátka byla zpracována už předem a příchozí si mohli koupit zabijačkové produkty,“ doplnil starosta. A zájem o ně byl opravdu značný, což jen potvrzovaly fronty tvořící se u stánků.

„Dříve se chovalo prase snad v každé druhé chalupě na vesnici, dnes už je ovšem zabijačka pomalu vzácnost. Chceme proto lidem a hlavně dětem připomenout starou tradici, aby věděli, odkud se vlastně bere to, co znají jen na talíři,“ přiblížil Antonín Jedlička smysl pořádání Posvícenecké zabijačky v Řetové. A ta se v sobotu opravdu vydařilo. O to víc, že posvícenecké zabijačce a pestrému doprovodnému programu přálo i počasí.