V zámeckých komnatách se včera líbali milenci. Svátek zamilovaných si připomněli v Litomyšli stylově. Zásnubami. První tři páry, které se zúčastnily premiérové akce Pusa na zámku, získaly svatební obřad zdarma. „Ano, tuto slavnostní žádost o ruku jsme naplánovali. Využili jsme možnost, protože se letos opravdu chceme vzít na zámku. Svatba bude šestnáctého dubna. Valentýna slavíme pravidelně šest let, co jsme spolu,“ řekli snoubenci Aleš Dostál a Veronika Dostálová. Životní okamžik tu prožili i Iva a Martin.

Kastelánka Jana Sehnalová doufá, že se z ní stane nová tradice na renesančním zámku. Požádat partnerku o roku je zlomový okamžik v životě každého muže. Jana Sehnalová dala příležitost mladým párům, aby prožily tento životní okamžik slavnostně a netradičně. „Vždycky jsem říkala, že nikdy nebudu slavit svatého Valentýna. A teď tu běhám po zámku se srdíčky a dojímám se nad tím, jak tu muži klečí před budoucími nevěstami,“ uvedla kastelánka litomyšlského zámku Jana Sehnalová. I nádvoří doznalo změny. Ve sněhu bylo nakreslené obrovské srdce.

Pusu na zámku si dalo šest párů, ale pouze první tři z nich získaly svatební obřad zdarma. Snoubenci tak ušetří pět tisíc korun.