Jejich cesta tentokrát vedla přes Litomyšl, Trstěnici, Vendolí, Hradec nad Svitavou, Křenov, Jevíčko a Moravskou Třebovou až do Lanškrouna za farářem Zbignievem Czendlikem. Ten jim už podeváté požehnal šťastnou jízdu. Aby byla kolona bezpečnější, vedlo ji auto s majákem. Akci předem ohlásili také policistům.

Harley  Davidson, BMW, Suzuki, Yamaha, Honda a další známé značky motocyklů byly k vidění v sobotu v Janově. Právě zde se po roce setkali motorkáři ze svitavského okresu, aby zahájili letošní sezonu.

Jarní tradice

V sobotu dopoledne se do Janova sjížděli motorkáři z celého svitavského okresu. Nenechali si ujít první společnou akci v roce.  „Sraz jsme začali pořádat proto, abychom se všichni sešli a popovídali si," uvedl Martin Horák Hérák ze Svitav, jeden za zakladatelů janovského Motoklubu Route 35.

Zahájení motorkářské sezony doprovázelo burácení zhruba dvou stovek naleštěných strojů. Devátá okružní jízda vedla tentokrát po jiné trase. „V předchozích letech jsme projížděli spíše po Ústeckoorlicku. Letos jsme se chtěli ukázat také lidem v našem okrese," vysvětlil Josef Voříšek.  Z Janova proto zamířila kolona do Litomyšle, přes Benátky, Trstěnici, Vendolí a Hradec nad Svitavou do Křenova, Jevíčka, Městečka Trnávky a Moravské Třebové a dále do Lanškrouna.

Požehnání

Jízda motorkářů je spojená s tradičním rituálem. V Lanškrouně se vždy zastavují  pro požehnání. „Farář Zbigniev Czendlik nám každý rok požehná šťastnou sezonu,"  řekl Martin Horák. Tohoto kněze si vybrali pro jeho laskavost.

K motorkářům patří také ženy. Při jízdě jsou ke svým protějškům přitisknuté a drží je kolem pasu. „Jízda na motorce je fajn.  A kdybych měla strach, jsem jako zpomalovač.  Stačí párkrát zmáčknout a manžel zpomalí," řekla Zuzana Voříšková z Vendolí. Podle ní si kluci musejí hrát a na motorkách jim to svědčí.

Poprvé se do kolony zařadil Tomáš Hurych z Litomyšlska. „Jízda na motorce pro mě znamená pohodu, volnost a zároveň adrenalin. Na srazu jsem ale poprvé," řekl motorkář.  Jezdí předpisově. Když si chce výjimečně zařádit, najde si nějaké letiště nebo volnou odstavnou plochu.

Někteří společnou jarní projížďku absolvují pravidelně, jiní se organizovaným akcím raději vyhýbají. „Jízdu si užiji, když jedu sám, kam chci a svým tempem. Při hromadné vyjížďce musí člověk dávat pozor na sebe i na ostatní. Někteří se neumějí chovat a to je  pro mě zbytečně stresující záležitost," podotkl Pavel Křivka ze Svitav.