Mladí ekologové se sjeli do Litomyšle na patnáctý ročník Globe Games. Na mezinárodní akci prezentovali svoji vědeckou práci.

Do Litomyšle přijeli žáci a učitelé z jednatřiceti českých a jedné slovenské školy, aby představili své projekty. Všichni jsou zapojení v mezinárodním ekologickém programu Globe.

Vědecká práce

Zkoumají přírodu, vývoj počasí, podnebí i kvalitu a vlastnosti půdy a vod v okolí svých škol. „Myslím si, že tato činnost má pro děti velký význam. Učí se systematicky pracovat, a to je základem každé vědecké práce," uvedla Martina Kunderová, učitelka z Gymnázia v Litomyšli. Podle jejích slov nejsou všichni mladí lidé ekologii naklonění. Projekt Globe je ale dobrou průpravou.

Studenti ze všech zapojených škol zkoumají své okolí každý den. „Děti tato práce baví a účast v projektech Globe je pro ně odměnou za celoroční práci. Jsou spokojené, že si dny na Globe Games užijí a potkají spoustu nových lidí," řekla Iva Rošková, učitelka ze Základní školy v Pomezí u Poličky. Tím, že přírodu sledují, získají k ní vztah. To je důležité. „Jak žijeme a jak se o přírodu staráme, takovou ji máme," uvedla Iva Rošková.

Všechna měření a zpracovaná data odesílají ze všech zapojených škol americké agentuře NASA.

Žáci a učitelé ze škol, které jsou zapojené do mezinárodního projektu Globe, se sjeli do Litomyšle. Na sobotu pro ně pořadatelé připravili terénní hru v lesoparku Černá hora.

Než se skupinky vydaly plnit úkoly, vystřídaly se ve štafetě na dráze sportovního stadionu. Místo kolíku si ale předávali obří nafukovací zeměkouli, která je symbolem Globe Games.

Věda hrou

Řada úkolů při hře v lesoparku byla spojená s vodními zdroji. „Dostali jsme úkol zjistit, jestli by ve vodě mohli žít raci. Zjišťujeme kyselost vody, její znečištění, teplotu," vysvětloval Vítězslav Malý, který do Litomyšle přijel z Dačic. Při pohledu na čirou vodu potoku se domníval, že by tam rak žít mohl. „Potvrdí to ale přesnější měření," uvedl při zkoumání mladý ekolog. Do projektu Globe Games se zapojil kvůli tomu, protože ví, že se příroda řítí do záhuby. „Řekli jsme si, že jí pomůžeme. Snažíme se ze všech sil jak v hydrologii, tak v meteorologii a ostatních oborech," vysvětlil Vítězslav Malý.

Děti zkoumaly také další faktory, které by o životě ve vodě mohly rozhodovat. Voda v tůni byla na první pohled znečištěná. „Měřili jsme hloubku tůňky i obsah kyslíku ve vodě," řekl Vojtěch Groulík, školák z Pomezí. Čistota je podle něho pro život živočichů důležitá. V Pomezí děti čistí okolí rybníku. Ve škole také sledují počasí i třeba to, jak v závislosti na něm obrůstají stromy.

V lesoparku mladí vědci diskutovali o nejen o vhodném prostředí pro raky. Podle obrázků také rozeznávali jednotlivé druhy. Všichni si hru užili. Zúročili při ní zkušenosti ze svých škol. „Chtěli jsme se také seznámit s dalšími obory a lidmi. A to se nám splnilo," řekla Kateřina Jenčíková z Prahy.

Ke sledování životního prostředí podnítili mladé lidi před lety američtí vědci. Dnes pro ně pečlivě sbírají cenné informace už i děti ze základních škol. „Podílejí se na sledování změn a ty zanášejí do klimatologických map," uvedla Martina Kunderová.

Globe Games v Litomyšli vyvrcholily včera studentskou konferencí, kde všichni představili své projekty. Pod pokličku mohla nahlédnout také veřejnost. Při odpoledním festivalu se obří zeměkoule valila od sochy Bedřicha Smetany na Toulovcovo náměstí.