Tak začala v Litomyšli v sobotu první lázeňská sezona. Bez léčivých pramenů, ale zato s vyloženě letním počasím. I když… Dva prameny se během zahájení přece jen objevily. Jeden přímo u máchadla a druhý na Toulovcově náměstí.

„Litomyšl působí už odnepaměti magicky, tajemně i kulturně a je to tím, že tu žijí vzdělaní lidé, bohatí na duchu a tím dávají městu sílu ducha. Otevření  lázeňské sezony považuji za historický milník města," říká starosta Michal Kortyš.  U máchadla se  odpoledne sešly davy lidí. Mezi „civilisty" nechyběli ani opravdoví lázeňští šviháci a dámy v kloboucích i s paraplíčky. Na pořádek dohlíželi četníci v dobových uniformách. Jakoby se město na chvíli vrátilo do doby první republiky. Recesi ale ocenili také zástupci skutečných lázní, kam se jezdí lidé léčit. Však je taky možné, že se bude Litomyšl ucházet o členství v jejich sdružení. „Pro členství jsou daná jasná pravidla, která musí město splnit. Je ale možné udělit statut přidruženého členství. I když si myslím, že Litomyšl jako Lázně ducha ani nemusí být nijak sdružovány, jsou samy o sobě. Naše sdružení je však městu otevřené," uvedl Jiří Houdek, starosta Třeboně a předseda Sdružení  lázeňských míst.

Křest mapy

Do Litomyšle navíc dovezl originální publikaci o tom, jak se má chovat správný lázeňský švihák. Otázka lázeňství je v Litomyšli živá od doby Josefa Váchala a také od roku 1998, kdy zastupitelé schválili, že začnou přípravy pro lázně. Usnesení zastupitelů  nebylo nikdy  zrušeno.

Lázně  ducha mají také svoji mapu, kterou v sobotu pokřtil plzeňským pivem sochař Olbram Zoubek. „Přeji, abychom pramenů dobře užívali. Křtím Lázně ducha," pronesl sochař v okamžiku, kdy mapu polil zlatavým mokem. Kromě toho mají zdejší lázně svoji hymnu a také speciální jídlo – mrkev v rohlíku.

Sobotní zahájení provázela řada koncertů, divadlo, výstavy, projížďky veterány a další  akce.