Maminkám na začátku minulého století nepřišlo nijak zvláštní, že jejich dítě jim bezprostředně po porodu nechala porodní bába na břiše a zahřívaly ho vlastním tělem. Když začaly ženy rodit v nemocnicích, dítě jim sestry hned odebraly, umyly a zabalily do zavinovačky.

Přirozený způsob

Dnes se v nemocnicích vracejí k způsobu našich babiček pod zmodernizovaným názvem bonding. „Maminka může přijít s porodním plánem a v něm má stanoveno, jak chce, aby porod probíhal a jakým způsobem má být ošetřeno její dítě," vysvětlila lékařka porodnického oddělení svitavské nemocnice Diana Maniychuk. Přesvědčují i ty maminky, které plán nemají. „Podporujeme tím tvorbu mateřského mléka a deset kroků ke kojení, protože jsme nemocnice se statutem Baby friendly hospital," dodala lékařka.

Budoucí maminka Hana Hejkalová má jasno, co je bonding a rozhodně si ho do svého porodního plánu zanese. „Jsem zdravotní sestra, takže nějaké informace mám a tento způsob bezprostředního navázání vztahu s dítětem vnímám pozitivně," sdělila budoucí maminka. Partner Hany Hejkalové bude u porodu, takže doufá, že když využijí bonding, budou mít oba lepší vztahy s dítětem.

Miminko na břiše

„Jakmile se dítě narodí, tak se nahé položí na břicho maminky, nepřestřihne se pupečník, ale nechá se dotepat. Pak ho může partner, nebo kdo maminku u porodu doprovází, přestřihnout," popisovala lékařka Diana Maniychuk. Miminko zůstává dvě hodiny ležet na břiše maminky. „Pokud ho na břiše nechce, nebo ho chce přenést dříve, stačí říct. To se nám ale ještě nestalo," konstatovala lékařka z novorozeneckého oddělení.

Staniční sestra Jitka Kaderková potvrdila, že o bondingu většina maminek ani neví a sestry jim ho před porodem vysvětlují. „Za maminkou před porodem, když je přijatá na porodní sál, přijdeme, možnost bondingu jí nabídneme a vysvětlíme, jaké jsou to pro ni i její dítě výhody," popisovala postup sester jejich staniční šéfová. Je přesvědčená, že je to nejkrásnější vstup dítěte do života.

Důležitý kontakt

Tělesný kontakt dítěte a matky je důležitý pro vytvářející se pevnou biologickou vazbu–bonding, která vzniká bezprostředně po porodu.

Výzkumy docházejí ke stejným závěrům, a to, že podpora bondingu má pozitivní vliv na zdraví dětí i matek a na jejich vzájemnou schopnost podporujícího kontaktu.