Majitelé restaurací na Svitavsku potvrzují, že plné lokály v době oběda jsou minulostí. „Leden a únor je každý rok horší, ale že to bude až takhle špatné, to jsme nečekali. Je to hodně znát, lidí chodí na obědy málo. A nejde jenom o denní menu, ubyli i hosté, kteří chodili posedět večer,“ uvedl majitel restaurace Veselka v Litomyšli Jiří Kohák.

Zajít si v poledne na oběd do restaurace začíná být pro některé lidi luxus.

Na restaurace dolehly vysoké ceny energií i potravin. Za jídlo si lidé začali připlácet už minulý rok na podzim.

„Zdražovat jsme museli, elektrika, plyn, voda a suroviny, všechno šlo nahoru. Když to řeknu na rovinu, sice jsme zdražili, ale na úkor toho, že máme nižší marži, než jsme mívali dříve,“ vysvětlil Kohák.

Roční parkovné ve Svitavách na náměstí patří mezi nejdražší v České republice.
Svitavy mají nejdražší parkovné v republice. Zrušte ceník, vyzývá otevřený dopis

Na Veselce v Litomyšli stojí denní menu 155 korun, každý den nabízí i jedno dražší jídlo za 185 korun. Vepřový řízek stál 155 korun a podával se s bramborovým salátem. V ceně byla i polévka. Na stálém lístku má Veselka ještě dvacetidekový řízek z vepřové kotlety s vídeňským salátem za 199 korun.

Stejně jako v předchozích měsících byly v lednu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203 korun. Ve středních Čechách průměrná cena vzrostla ze 195 na 196,50 korun a třeba v Libereckém, Jihomoravském či Pardubickém kraji o více než korunu. Naopak jen desetník si připsal Zlínský kraj. Nejlevněji se v lednu obědvalo na Vysočině, a to průměrně za 162 korun.

„Menu se pohybuje od 155 korun výše. Oproti minulému roku je to navýšení o patnáct až dvacet korun,“ dodala provozní Veselky Lenka Seklová.

O dvacet korun vzrostly ceny obědů také ve vyhlášené svitavské restauraci Pivovárek na kopečku. Tady ceny zvedali průběžně od října.

„Některé maso zdražilo více, jiné méně. Po říjnu chodilo maso každý týden za jinou cenu. Teď je to relativně stabilnější, ale energie se nás hodně dotkly, dolů nešlo nic. Potraviny zůstaly na poměrně vysokých cenách,“ sdělil provozní Pivovárku na kopečku Jarmil Konečný.

Nabízí denní menu od 145 korun výše. Poslední únorový týden mezi dražší jídla patřilo kančí se šípkovou omáčkou a špekovým knedlíkem, které vyšlo i s polévkou na 185 korun. Vepřový řízek z krkovice má restaurace v jídelním lístku za 170 korun, kuřecí řízek a řízek z panenky vychází na 185 korun.

Dvojice násilníků utýrala ve sklepě domu v Pohodlí u Litomyšle mladého muže.
Utýral k smrti mladíka. Před výhružkami Pavla J. utekla i matka, říkají sousedi

Krabičky z domova

Lidé se tak vrací ke krabičkám a nosí si do práce jídlo z domu. „Po víkendu je to jasné, mám vždy zbytky z nedělního oběda. Manželka vaří teplé večeře, tak vždy něco zbyde. Na oběd s kolegy jdu maximálně dvakrát za týden,“ podotkl Petr Novotný.

Majitelé restaurací mohou jen doufat, že si zlepší tržby na jaře a v létě. „Čekáme na turistickou sezonu. V Litomyšli to funguje. Doufáme, že koncem března se začne situace lepšit,“ uzavřel Kohák.

Stejně jako v předchozích měsících byly v lednu obědy nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203 korun. Ve středních Čechách průměrná cena vzrostla ze 195 na 196,50 korun a třeba v Libereckém, Jihomoravském či Pardubickém kraji o více než korunu. Naopak jen desetník si připsal Zlínský kraj. Nejlevněji se v lednu obědvalo na Vysočině, a to průměrně za 162 korun.