Plastikáři začali na svitavské škole studovat letos v září. Nejsou první jen v tomto oboru. Patří také mezi první studenty, kteří se rozhodli přispět na dobrou věc. „Moc peněz sice jako stipendium nedostáváme, přesto se rádi podělíme," řekl jeden z organizátorů dobročinné sbírky Marek Schiller. Téměř všichni rádi přispěli. „Měli jsme ve třídě na základní škole postiženého spolužáka a vím, že jeho rodina s tím měla výdaje," popisovala Karolína Hodaňová, jedna ze dvou dívek, které také přispěly ze svého stipendia.

Sbírku rozšíří

Mladí lidé chtějí ve sbírce pokračovat i nadále a rozšířit tak své aktivity i mezi žáky jiných tříd také ve vyšších ročnících. „Nevíme ještě, zda nám pak odsouhlasí, že to opět půjde na postižené děti, ale byla bych ráda, kdybychom z dalších vybraných peněz opět podpořili občanské sdružení Pohoda," sdělila budoucí plastikářka ze Středního odborného učiliště ve Svitavách Kristýna Rumlová.

Jejich třídní učitel Lubomír Brix je nadšený, že se tak mladí lidé chopili myšlenky někomu pomoci. Je přesvědčený, že to neudělali jen proto, aby měli dobrý pocit. „Z hlediska výchovy mladých lidí je důležité, aby věděli, že mezi námi žijí lidé, kteří na tom nejsou fyzicky tak dobře jako oni," poznamenal Lubomír Brix. Má ale další vizi. „Aby byla sbírka úspěšnější, mohli bychom ji v příštích letech rozšířit na celou školu," mínil pedagog. „Ve třídě plastikářů se sešli iniciativní mladí lidé. Za šestnáct let své praxe jsem se s podobným případem nesetkal," potvrdil ředitel svitavské školy Leoš Říha. Potřebovali jen nasměrovat, koho podpořit. „Přišli se poradit, že by chtěli přispět na dobročinný účel," řekl ředitel.

Poprvé od studentů

Peníze ze sbírky studenti předali Martině Čížkové, zástupkyni svitavského klubu Pohoda, který působí pod Asociací rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v České republice. Novými přáteli se nyní tedy stali i prváci ze svitavské školy. „Jako dobrovolnice v tomto oboru pracuji už třináct let. Je to poprvé, co pro nás udělali sbírku studenti," uvedla Martina Čížková, která je předsedkyní asociace.

Kam s penězi?

„Použijeme je na rehabilitační pobyt pro děti a mladistvé s těžkým zdravotním postižením," sdělila Martina Čížková. Týdenní pobyt je určený pro děti s kombinovanými vadami. Letos rodiny s dětmi, které mají těžké tělesné a těžké mentální postižení, pojedou na Pastviny. Podle Martiny Čížkové každý rok hledají vhodné místo, které by bylo přístupné vozíčkářům. „Po celou dobu je dětem k dispozici fyzioterapeut. Jezdí s námi také asistenti, aby rodičům ulehčili. Myslíme i na volnočasové aktivity dětí a poradenství pro rodiče," informovala Martina Čížková. Ti, kteří se na pobytu podílejí, jsou z řad dobrovolníků. To znamená, že svoji pomoc vykonávají zcela zdarma. Na pobyt přispívá ministerstvo zdravotnictví, město Svitavy a řada sponzorů. Teď přispěli i studenti svitavské školy.

Klub Pohoda působí po celém svitavském okrese. O radu mohou požádat všechny rodiny, které mají zdravotně postižené dítě či mladistvého.