Velký zájem o stavební parcely zaznamenali také v Dolním Újezdu na Litomyšlsku. Poměrně nedávno tu vzniklo  prostorné nové sídliště. Dnes už je zcela plné a zástupci obce se porozhlíželi po dalších možnostech.

Dvě nové lokality

Obec v současné chvíli dokončuje přípravy parcel hned ve dvou lokalitách. „Výstavba rodinných domů je možná v lokalitě nazývané Dvořčina, tady budou k dispozici prozatím tři parcely a v místní části Jiříkov vzniká šest parcel," prozradil starosta Dolního Újezdu Stanislav Hladík.

Všechny pozemky, které mají každý kolem tisíce metrů čtverečních, budou ke koupi připravené pravděpodobně 
v polovině letošního roku. Předběžné rezervace ale běží už teď. Podle starosty je o parcely zájem a mnohé z nich už mají svého možného budoucího majitele.

Začátek studie

I do budoucna se proto počítá s tím, že ve vesnici budou vznikat další pozemky určené k výstavbě rodinných domů.
„Dvořčina je začátek studie, která tu umisťuje dalších asi třináct parcel. Je to koncipované tak, že zabíháme trochu do polností směrem k Desné," konstatoval starosta.

Kde nabídnout prostor k výstavbě, rozmýšlejí stále. „Letos probíhá soutěž o vytvoření nového územního plánu, který jsme povinni vytvořit ze zákona. Z něho nám vyplynou nové věci, jako je bytová výstavba či veřejné plochy," dodal Stanislav Hladík.