Policii ho v úterý osobně předal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Radar byl pořízen z daru Pardubického kraje ve spolupráci s městy Pardubice, Holice, Litomyšl, Moravská Třebová a Svitavy. Nový technologicky vyspělý radar umožní policistům nejen klasické měření rychlosti, ale dodá také kompletní informace o měřeném autě.

„Pořízení tohoto radaru patří mezi plánované kroky na zvýšení bezpečnosti na silnici I/35. Současná situace na úseku, který prochází naším krajem, není dobrá, a proto se ji snažíme řešit. Především pak chceme chránit všechny, kteří dodržují dopravní předpisy a jsou ohleduplní ke svému okolí. Tento radar patří mezi nejlepší dostupnou techniku, a proto doufáme, že napomůže ke zlepšení situace na silnici," uvedl hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj investoval do pořízení radaru téměř sedm set tisíc korun. O zbylou část pořizovací ceny se postarala města Pardubice (sto tisíc), Holice (třicet tisíc), Litomyšl (dvacet tisíc), Moravská Třebová a Svitavy (deset tisíc).

Mezi hlavní přednosti nového radaru patří jeho napojení na centrální registr vozidel, což umožní okamžité informace o technickém stavu vozidla. Kromě toho radar disponuje plně automatickým měřením rychlosti za jízdy a umožňuje tak i měření v obou směrech. „Daru si velmi vážíme a jsme přesvědčeni, že nám pomůže ke zklidnění dopravy na silnici I/35 a zvýšení kázně řidičů, kteří naším krajem projíždějí," dodal Jan Švejdar, ředitel krajského ředitelství policie.

(pkk)