Do mateřské školy chodí nyní 65 dětí, za rok se ovšem kapacita navýší na 82 míst. Stavba nové školky bude svým způsobem unikátní. Projektanti ji totiž navrhli na střeše jednoho pavilonu základní školy. „Stavba je založená na železné konstrukci, která se musí nejdříve nakreslit a vyrobit. Počítám, že v listopadu začneme s pracemi přímo na budově,“ říká Stanislav Hladík, starosta Dolního Újezdu.

Rodiče mají obavu, aby hluk ze stavby nerušil děti při vyučování. Toho se ale prý nemusí obávat. „Při stavbě dojde k odstranění střechy a vrchního pláště při osazení konstrukce. Budeme se snažit, aby ruch ze staveniště omezoval školu co nejméně. Rušné práce přesuneme na odpoledne,“ slibuje starosta Hladík. 

ŽÁCI 1.A ZE ZŠ DOLNÍ ÚJEZD S PANÍ UČITELKOU LENKOU STRÁNÍKOVOU.Do třídy chodí: Matyáš Bulva, Natálie Betlachová, Matěj Doubek, Tereza Boštíková, Lukáš Juza, Aneta Čejková, Jakub Kárský, Tereza Drábková, Matyáš Kárský, Maria Chudá, Tadeáš Kopecký, Gábina J
Naši prvňáci ze Základní školy Dolní Újezd

Nová školka, hřiště, rekonstrukce školní jídelny. Za rok v září už budou ale všechny děti z mateřské školy pod jednou střechou. „Za mě je super, že bude školka ve škole a děti budou mít možnost sledovat své starší kamarády. Lépe se sžijí s režimem školy,“ podotýká Marie Ropková, učitelka újezdských prvňáčků.

Co se starou budovou mateřské školy? „Variant je několik. Podle podmínek dotace nesmíme objekt prodat ani komerčně využít. Takže uvažujeme o demolici, zřízení komunitního centra nebo pokračování domu s pečovatelskou službou v rámci hospicu,“ prozrazuje Stanislav Hladík. O osudu staré školky rozhodne zřejmě až nové zastupitelstvo příští rok po komunálních volbách.