„Je možné, že dojde k dílčím úpravám v harmonogramu, avšak pokud nedojde k žádným neočekávaným zdržením, tak bychom v březnu příštího roku chtěli vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Původně měla nová nemocnice, která vyroste na pozemku po zdemolované dětské poliklinice, stát už na podzim příštího roku. Aktuálně kraj počítá s dokončením v polovině roku 2021.

Posunutí termínu není jedinou změnou oproti původnímu záměru. Cena, kterou investor zaplatí, dvojnásobně narostla. A chvíli to vypadalo, že bude i vyšší. „Na posledním jednání jsme stanovili limit stavby 300 milionů korun včetně daně, jelikož návrh projekčního týmu byl zcela mimo původní záměr,“ připustil hejtman.

Pardubický kraj kvůli dramatickému navýšení projekční ceny dokonce vyměnil tým, který pracoval na přípravě dokumentace. „Dostali jsme se do fáze, kdy je projekt upraven dle zadaných limitů. Úspory se nijak nedotknou kvality samotné stavby ani úrovně poskytované péče. Jednalo se o prvky, které na budově nejsou nutné a stavbu zbytečně prodražují,“ upřesnil Netolický.

Špatné podloží

Zásadní komplikací, se kterou kraj nepočítal, byla stabilita podloží, které je podmáčené. Celá stavba proto bude na 90 pilotách, které ponesou betonovou desku. Teprve až na ní bude celá stavba založena.

Součástí nové nemocnice bude i výjezdová stanice rychlé záchranné služby, která měla původně sídlit ve vlastní nové budově. Kraji se však nedařilo najít pro stavbu ve městě vhodný pozemek. Předběžné odhady hovořily o investici kolem 12 milionů korun.

Pro stavbu nové budovy nemocnice se krajští radní rozhodli poté, co zkrachovala jednání s vlastníky budov, ve kterých Nemocnice následné péče aktuálně sídlí. Důvodem byla prodejní cena kolem 80 milionů korun, za kterou budovy kraji nabídli.

Zastřešení zimního stadionu ve Svitavách je hotové.
Stadion je pod střechou, otevřou ho dva turnaje