Ohně i poklady

O půlnoci před svatým Filipem a Jakubem, prvního května, kdy měly zlé síly moc škodit, lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých se daly nalézt poklady. Aby se ale hledající před působením nedobrých sil ubránil, musel mít při sobě květ z kapradí. Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti.

O původní tradici v dnešní době lidé patrně mnoho nevědí. Setkání na Filipojakubskou noc u různých ohňů a akcí s programem, které mají většinou název Pálení čarodějnic, ale přetrvalo. Pravidelně ji pořádají například hasiči v Moravské Třebové – Sušicích. Mají ji také v Jaroměřicích, Biskupicích a dokonce už odpoledne v Jevíčku. „Je to skvělá akce. Vesnice včetně mladých lidí se sejde a pobaví. Věřím, že požár z ohně nikoho neohrozí. U nás pálení pořádají hasiči, tak si to jistě ohlídají," sdělil s úsměvem Miloš Beyer z Boršova, kde mají také dnes „pálení čarodějnic".

Přehlídka kostýmů

Kolem čtvrté hodiny odpoledne se dnes začnou slétat čarodějnice na poličský stadion v Liboháji. Hlavně pro děti je připravený bohatý program plný zábavy. Na čarodějnickém reji nebude chybět ani módní přehlídka čarodějů a čarodějnic. „Děti, které přijdou v kostýmech, se mohou zúčastnit soutěže o miss čarodějnice a missák čaroděj. Pro všechny kluky a holky je připravená řada soutěží a her formou karnevalu," uvedla za pořadatele Hana Havlíčková z volnočasového centra Mozaika. V mezičase bude hrát hudba, aby si všichni taky zatancovali. Kdo se doma nestihne patřičně nastrojit, čarodějnický klobouk si pořídí přímo na místě sletu. K dispozici bude podle Hany Havlíčkové rovněž speciální kosmetický salon, který děti přemění na čaroděje. Nahlédnou také do čarovné kuchyně. Ochutnají čarodějnický mls či čarovné lektvary různých barev.

Volnočasové centrum pořádá tuto akci pro kluky a holky pravidelně každý rok. „Spousta dětí bydlí v panelácích a nemají třeba ani zahrádku, a tak uvítají, že také ony mohou být u toho, když se pálí čarodějnice a opečou si buřta," vysvětlila Hana Havlíčková.

Upálená čarodějnice

Děti ve Svitavách mají kouzelnou noc za sebou. Zábavný program spojený s opékáním špekáčků a pálením čarodějnice si užily už v neděli odpoledne na svitavské Cihelně. Podle Sylvy Horákové ze svitavského Krůčku to byla povedená akce. Sešly se desítky dětí s rodiči. Na čarodějnický slet se totiž odvážili také někteří tatínkové. Získali za to čestnou funkci, a to připravit pro všechny pruty na opékání špekáčků.

Zeptali jsme se: Slavíte Filipojakubskou noc?

Šventová

Pavla Šventová
šička, Svitavy
Čarodějnice pálíme. Bereme to jako setkání s přáteli. Aby se hlavně děti bavily. Vyrobíme s dětmi čarodějnici a pak ji spálíme.

Pechrová
Jana Pechrová
studentka, Svitavy
Ta noc pro mě není magická. Setkáme se s přáteli nebo s rodinou. Opečeme buřty. Když jsme byli malí i čarodějnici jsme pálili.

Valtrová
Lenka Valtrová
mat. dov., Březová n. S.
Filipojakubská noc je magická. Většinou posedíme s přáteli. Ale teď mám malou dceru, nevím, asi to bude letos problém.

Šponarová
Blanka Šponarová
ošetřovatelka, Svitavy
Nedržím „pálení čarodějnic". V dnešní době je to hlavně o grilování a popíjení. Já nejsem moc na organizované svátky.

Klodnerová
Kristýna Klodnerová
hospodská, Rohozná
Neslavím obvykle Filipojakubskou noc. Nemám moc času na posezení u ohně. Mám moc práce.
Ptala se: Tereza Dolinová