Lidé nejsou spokojení. „Bydlení na vesnici je luxus," říká starosta Němčic Josef Racek. Obyvatelé musí být mobilní, aby zvládli dojet k lékaři do města. Lidem ale podle Josefa Racka především schází vysvětlení, odůvodnění takového kroku. Chtěli by znát koncepci. S tím souhlasí i starosta Dolního Újezdu Stanislav Hladík. „Lidem chybí informace. V tuto chvíli čerpají pouze z médií a jsou tímto postupem nespokojeni, proto podepisovali petici, proto se k petici připojovali," myslí si Stanislav Hladík.

Všichni by chtěli znát důvody. Otázkou je hlavně dostupnost nemocnic v zimním období. Podle starosty Cerekvice nad Loučnou Josefa Abrahama není takový problém dojíždět s malými dětmi do Svitav nebo do Ústí nad Orlicí přes léto. Horší to je v zimě a ve sněhu.

Podobně to vidí podle starostky Morašic Hany Štěpánové i tamní obyvatelé. „Vnímají to negativně, je to ztížení života na venkově," dodává Hana Štěpánová. Petici podepisovali v Morašicích i starší lidé. „Většina z nich se snaží myslet na budoucí generaci. Nemyslí si, jsme staří, nás se to netýká," říká starostka Hana Štěpánová.

Lidé jsou špatnými zprávami o nemocnici zaskočeni. Netušili, že může dojít k zavření hned dvou oddělení. A co je nejhorší, dlouho o tom neměli potuchy ani zaměstnanci nemocnice. „Neměli jsme zprávy, že je situace tak špatná. O hrozbě zavření dvou oddělení jsem se dozvěděla z novin a jsem šokovaná. Proč nám nikdo nic neřekl," zlobí se zdravotní sestra, která si přeje zůstat v anonymitě.

Kde porodím?

Lidé z regionu mají obavy, že budou muset s dětmi a na porodnici jezdit až do Svitav nebo Ústí nad Orlicí. „Možné zavření porodnice mně jako nastávající matce samozřejmě vadí," říká Jana Vokálová z Němčic. Všichni čekají, jak jednání kolem nemocnice dopadnou. „Nechápu to, v nemocnici jsem několik let pracoval a tak k ní mám i určitý vztah. Podle mě vybavili nemocnici spoustou předraženého zařízení a co teď… Na očním se čeká několik hodin, i pokud jste objednaní, na ortopedické operace řadu měsíců a ať mi nikdo neříká, že Litomyšl a její spádová oblast neuživí gyndu a dětské oddělení? Tak trochu mi to zavání manažerskou neschopností," míní Libor Vodehnal.

Obava o budoucnost nemocnice v Litomyšli je velká i proto, že se o možném omezování péče hovoří už několik let. Už před časem začaly diskuze o tom, že dvě nemocnice ve svitavském okrese jsou trochu luxus a hovořilo se o slučování.