Vyplývá to z dosavadního zjištění Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, která se svým rozhodnutím obeznámila strany sporu.

Ministerstvo životního prostředí přitom v první polovině tohoto roku vyměřilo březovské radnici sankci takzvanou korekcí, podle níž by město muselo zaplatit za chyby deset procent z celkového objemu veřejné zakázky.

Starosta: Jsme čistí

„Už dříve jsem byl přesvědčený o tom, že jsme se žádných chyb nedopustili a vše bylo v pořádku," poznamenal k rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) starosta Březové nad Svitavou Martin Kiss. ÚOHS tedy neshledal skutečnosti, které jasně hovořily o tom, že by se kdokoliv dopustil takové chyby, aby bylo nutné nařídit sankce. V tuto chvíli to znamená jediné – Úřad zatím nezahájil správní řízení s obcí, kvůli výběrovému řízení vykonávanému prostřednictvím elektrického losování. Ministerstvo životního prostředí si přitom stejně jako v Březové posvítilo na dalších sedmaosmdesát podobných projektů po celé České republice, které byly vykonávané podobným způsobem. Ještě však není konec celé kauzy.
„Ačkoliv Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nezahájil správní řízení u tohoto ani u dalších projektů, u nichž byla zpochybněna transparentnost elektronického losování, stanovisko ministerstva životního prostředí jako řídicího orgánu Operačního programu Životní prostředí se nemění," řekla Dominika Pospíšilová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

Zahájí jednání

Rozhodnutí ministerstva o korekci je na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže nezávislé a vyplývá ze zákona o rozpočtových pravidlech. Proto stát nepředpokládá další žádost ÚOHS o prošetření. Starosta Martin Kiss je připravený jednat. „Budeme se bavit se zástupci ministerstva životního prostředí a státního fondu, jak se budou k celé záležitosti stavět a budeme se domáhat svého práva," tvrdil Martin Kiss.

Podle jeho názoru by byla sankce neopodstatněná. Ministerstvo prý nevyjádřilo ani takové stanovisko, které by konkrétně říkalo, v jakém ohledu město chybovalo. „Nedokázali nám specifikovat, jestli jsme porušili nějaký zákon, nebo vyhlášku. Bude to ještě běh na dlouhou trať. Uděláme všechny kroky pro to, abychom o ty peníze nepřišli," dodal Martin Kiss.

Do Březové nad Svitavou dokonce určitý čas přicházel menší objem peněz okleštěný právě o deset procent z celkové sumy, který by se rovnal korekci. „Pozastávka tam skutečně byla. Období jsme překlenuli, ale nyní už peníze přicházejí průběžně v plné výši," vysvětlil starosta Martin Kiss.

Ještě není konec

Podle opozice však není to nejhorší zažehnáno i přesto, že vedení města chce jednat s ministerstvem o dalším postupu.
„Město zatím nemusí vracet uvedenou korekci. Ovšem stanovisko pokračuje tak, že není vyloučena možnost následného přezkoumání postupu zadavatele, vyjdou-li najevo nové skutečnosti," upozorňuje opoziční zastupitelka Kamila Ondráčková.

Podle jejího názoru si rozhodně nemůže současné vedení radnice ještě oddechnout a složitý úkol čeká takové vedení Březové nad Svitavou a zastupitelstvo. „Město tedy nezažehnalo definitivně strašáka pokuty ve výši deseti milionů korun," dodala Kamila Ondráčková.