„Chodí nám sem odpoledne milenecké párečky, takové ty `na divoko`. Má to tu pro ně jednu výhodu: doma pak nejsou cítit hospodou,“ říká s úsměvem majitel královéhradecké hospůdky U Andyho Pavel Doležal. Jeho bar není žádný snobský podnik, klasická levná pivnice. Kouřit se tady smí pouze na letní předzahrádce.

Hospůdka U Andyho s klasickým pivním sortimentem, utopenci či nakládaným hermelínem přímo vyvrací obvyklé domněnky, že jako nekuřácké mohou přežít jen „lepší“ restaurace s vyhlášenou kuchyní či drahé bary.

Nekuřácké podniky totiž většinu kuřáků neodlákají, ti si od piva prostě odskočí k popelníkům před dveřmi. A nová klientela, která je na zápach z cigaret alergická, naopak přibude.

„Jako nekuřáckou jsme náš podnik už před 15 lety zakládali. Tenkrát ale ani ne tak kvůli zákazníkům, nýbrž kvůli nám samotným. Nepatrné procento štamgastů pak odešlo, když v sousedství otevřela konkurence, ale naopak přišli noví zákazníci,“ pochvaluje si Doležal.