Jsou to smutná čísla. V našem kraji zemře každý rok kolem třiceti dětí.

Pokud pomineme logicky vysokou úmrtnost novorozenců a dětí do jednoho roku kvůli různým vrozeným postižením, nejčastější příčinou úmrtí jsou dopravní nehody. Při nich v našem kraji například předloni, ze kdy jsou poslední statistiky, zemřelo sedm dětí.

A to do tohoto čísla nejsou započítány další děti v roli chodců nebo třeba tragédie na železnici.

Další děti podlehnou následkům zranění například na sjezdovce po nárazu do stromu. Naproti tomu utonulých dětí nebo smrtelných pádů je minimum.

A velmi časté jsou ve věkové kategorii dětí mezi 15 a 18 lety také sebevraždy. Jen v roce 2016 si zvolili dobrovolný odchod ze světa hned čtyři adolescenti.

Ilustrační foto.
Dětí umírá méně a méně. Smutná čísla klesla za dvě desetiletí na třetinu

Je to šílené. Zatímco lidé se skládají v nadacích na léčbu onkologicky nemocných malých pacientů, největší počet dětských obětí je způsoben úrazy, kterým se přitom mnohdy dá předejít.

Třeba na silnicích. Mrtvých dětí by bylo daleko méně, kdybychom jezdili pomaleji a pozorněji. Mnozí z šoférů to nedělají. A děti jsou pak buď v roli nevinných spolujezdců při nehodách, nebo v roli chodců doplácejí na svou roztržitost a rozpustilost při hrách na chodníku.

Statistiky tomu dávají za pravdu. „Od roku 1993 do konce roku 2017 bylo na pozemních komunikacích v Česku v důsledku dopravních nehod usmrceno 773 dětí,“ upozorňuje Centrum dopravního výzkumu.

Dlužno poznamenat, že v naprosté většině případů byli na vině právě řidiči, nikoliv neopatrné děti. Pozitivní je snad jedině to, že podobných nehod ubývá.

Evropská unie chce právě kvůli dětem zavést pro automobily nové bezpečnostní technologie, jako například Inteligentní rychlostní asistenci (ISA) a Automatizovanou nouzovou brzdu (AEB), které mohou detekovat chodce a cyklisty jako standard pro všechny nové automobily.

Úrazy vedou

Druhou, a ještě častější kapitolou jsou klasické úrazy dětí. Nejvíc jich je logicky v létě, o prázdninách. Ale tragické bývají i v zimě, na sjezdovkách. Podle statistik úrazy představují kolem 40 procent všech úmrtí dětí mladších 15 let.

A nejde jen o úmrtí. Stovky dětí si odnášejí z úrazů těžké, často doživotní následky. Vedle pádů z prolézaček, z kola nebo koně přibývá například vážných úrazů na trampolínách. O nebezpečí, které představují malé děti v kuchyni při vaření nebo u zahradního bazénu, ani nemluvě.

„Nikdo ze záchranářů nemá rád výjezdy k dětem. Jsou ty nejvypjatější záležitosti,“ řekl zdravotnický záchranář Ivo Novák.

Ve skiareálu v Dolní Moravě se v úterý 6. února vážně zranili dva lidé
Horská služba letos počítá zraněné lyžaře na stovky

Tragédie posledních let
SMRT NA SJEZDOVCE. Tragická nehoda se stala vloni 21. ledna v Dolní Moravě. Dvanáctiletá lyžařka v mlze vyjela z dráhy a narazila do stromu. Kvůli špatné viditelnosti zůstala delší dobu bez pomoci. Zranění měla fatální následky. Dívka i přes snahu lékařů v nemocnici svým zraněním podlehla.
Další vážný případ se stal poté 8. března. Na bobové dráze přišel o nohu patnáctiletý mladík, který byl v Dolní Moravě na lyžařském kurzu.

UTONULÁ DÍVKA. Předloni se v jedné vesnici u Litomyšle utopila v zahradním bazénu 14měsíční holčička. Rodiče ji hledali půl hodiny, až pak ji našli pod plachtou bazénu. Odborníci proto radí používat uzamykatelné zastřešení.

PSI ROZTRHALI CHLAPCE. V Lužci nad Cidlinou předloni smečka jinak vychovaných psů roztrhala na „své“ zahradě pětiletého chlapce. Otec i majitel psů odešli od soudu s podmínkami.