Naposledy se takto sešli s občany ve čtvrtek. Kriminalita, čistota ve městě a také chybějící veřejná služba. Takové problémy vadí lidem ve Třebové.

„Po setmění je město málo bezpečné. Mám strach vycházet ven, protože se bojím skupinek mladých lidí,“ říká starší žena ze Třebové. Podle ní se v ulicích málo pohybuje policie.  Podle radních ale není kriminalita tím hlavním problémem Moravské Třebové. „Myslím, že se problémy  zbytečně zveličují. Nikdy nebylo ve městě tak bezpečno, jako je nyní. V prosinci šli největší zločinci do vězení, ubylo krádeží a vloupání.  Máme i dostatek strážníků, na dvanáct tisíc obyvatel je to u nás dvanáct strážníků. Nové bych v zastupitelstvu těžko obhajoval, to by se musely ve městě dít velmi závažné delikty a tak to není,“ sdělil starosta Miloš Izák. Lidé ve Třebové tvrdí, že za většinou trestné činnosti stojí Romové, ale to podle starosty není pravda. Podle statistik policie mají Romové na svědomí jen čtyři procenta  trestných činů.  Miloš Izák vidí potíže i jinde. „Když mají jít lidé svědčit, bojí se a nic neřeknou. Riskují tak, že se to stane někomu dalšímu. Musí v sobě zlomit alibismus,“ dodal starosta Izák.

A co to listí?

Na veřejném fóru lidé poukázali také na nedostatečný úklid ve městě. „Nechápu, proč nezametají ulice nezaměstnaní,“ míní Jan  Dvořák. Podle něho se v ulicích objevují hromádky shrabaného listí a na některých ulicích zůstal ještě po zimě štěrk. Zapojení  lidí bez práce do úklidu města je podle starosty Miloše Izáka složité. Novela zákona, kdy od ledna spadají nezaměstnaní pod úřad práce,  vše prý jen zkomplikovala. „Vloni jsme měli k dispozici až šedesát nezaměstnaných lidí za měsíc. Dnes je to jiné, změna nám uškodila. Lidem chybí motivace, vyhýbají se práci a shání si raději potvrzení od lékaře,“ vysvětlil Miloš Izák. Úklid tak řeší v Moravské Třebové přes technické služby.