„Obrovský nález je, když najdeme novou odrůdu," říká Jiří Kohák z Mykologického klubu v Litomyšli.
Jako většina lidí i on za nejkrásnější houbu považuje muchomůrku červenou. „Když jich potkáte třicet, posázených vedle sebe, to je obrovský zážitek," míní mykolog. Mnoho mykologů-specialistů chodí do lesa jen s foťákem.
Litomyšlští mykologové, kteří se scházejí každou neděli na Veselce, chodí vždy před tím do lesa, aby ukázali lidem, co roste. „Je nás čtrnáct a vždy vystavujeme zhruba sto padesát druhů hub," říká Jiří Kohák. Lidé mohou vidět všechny druhy hub, které rostou, od jedlých až po jedovaté. Například muchomůrku červenou, tygrovanou nebo různé pavučince, které jsou podle Jiřího Koháka velice nebezpečné. Právě tady mohou lidé vidět, co by sbírat neměli. Uvidí i houby, které jsou spíš pro krásu. Voskovky, jedny z nejbarevnějších hub u nás.
Mykologická společnost hodnotí na mapě republiky růst hub od jedničky do pětky. Nyní je pětka. Což je největší možný růst. „Samozřejmě teď roste hřib hnědý, který je oblíbený. To je klasická houba pro domácnost. Odcházejí václavky. Začínají houby, které lidi moc nesbírají, ale jsou velice dobré. Jsou to různé šťavnatky," vypočítává Jiří Kohák. Zároveň ale radí, aby lidé sbírali jen to, co znají. Není nejšťastnější metodou hodnotit neznámé houby jen podle atlasu. Pokud si někdo chce prohloubit vědomosti, může navázat kontakt s mykologickým klubem, tam se dozví, co je jedlé a co není.
A co sbírá takový „nehříbkař", tedy mykolog-znalec? „Mám velice rád strmělku velikou. Když ji najdu v říjnu nebo v listopadu, vezmu si pět nebo deset kloboučků, udělám si z nich přírodní řízečky. Jsou špičkové. Za měsíc přijdu na místo, kde jsem nechal zbytek hub, setřu ledovou tříšť z těch kloboučků a mám opět krásnou večeři," dodává Jiří Kohák. V rodině má i pokračovatele. Vnučku, která chodí do třetí třídy a je nejmladší členkou klubu.